ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Таратайки дължат 4 милиона за паркинг в София

Паяк

Умопомрачителните 4 202 642 лева глоби са натрупали 220 коли, гниещи от години на наказателни паркинг в София, съобщиха от Столичната голяма община. Това с автомобили, които са били паркирани в нарушение преди много години и след това са били вдигнати от паяк, но шофьорите им така и не са ги потърсили. Освен глобата за вдигане от паяка, която в момента е 60 лева, те дължат и 16 лева такса за всеки ден престой на наказателния паркинг.

Повечето обаче са престояли толкова дълго, че натрупаните задължения надхвърлят многократно стойността на самия автомобил. Най-старите коли "ветерани" на паркинга стоят там от 2001 година. Ако се изчисли задължението им от тогава до сега на базата на 16 лева на ден, това прави близо 90 хил. лева само за един автомобил.

В повечето случаи собствениците на тези коли не искат и да чуят за тях, а и е изключително трудно да бъдат открити. Нерядко самите автомобили са прехвърляни неколкократно с пълномощно и следите на притежателите им се губят. Една част от тях са били на чужденци.

Доскоро Центърът за градска мобилност беше с вързани ръце, тъй като законът не позволяваше вдигнатите автомобили, чиито собственици не са ги потърсили, да бъдат продавани или предавани за старо желязо. Сега обаче нормативната база е променена и част от возилата, които ръждясват най-отдавна, може да се озоват в пунктовете за скрап.

За целта обаче първо трябва да се направи проверка в КАТ и общината дали съответният автомобил все още е регистриран , плащани ли са "Гражданска отговорност" и данък за него, докато е седял на наказателния паркинг.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст