ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Алексей Петров

Тези, които са стреляли с РПГ-то, са жертва на поръчителите, обяви бившият съветник на ДНАС Алексей Петров по повод разкритията около неуспешното покушение срещу него от 29 октомври.

Петров смята, че на разследването е помогнало и това, че медиите не са вдигали много шум за покушението.

Прословутият български песимизъм беше връхлетян от една приятна изненада”, оцени разкритията бившата барета. Това по думите му е знак за професионализъм и потенциал, от една страна, а от друга, е стимул за служителите, които работят в системата. Разплитането на случая било и сигнал за международен авторитет, смята Алексей Петров.

Най-важното обаче, която е постигнато, обаче е респект срещу престъпния свят. „Това не е филм, това е реалността, колкото и брутална да ви струва”, коментира още Петров, преди поредното заседание по делото „Октопод” в Специализирания съд. Кои са извършителите за него лично нямало никакво значение. Значимостта на това разкритие се състои в тази обществена опасност на престъплението, а не толкова, че то се е случило срещу него.

За мотивите Петров изтъкна, че доколкото е разбрал, МВР разполага с информация и отново призова да не се вдига шум, за да се довърши разследването.

 

Не познавам никого – нито от организаторите, нито от извършителите. Това каза Алексей Петров дни, след като разследващите се похвалиха, че са разкрили кой стои зад неуспешния атентат срещу него, извършен през октомври миналата година, предаде репортер на БГНЕС. До момента в ареста ома само един задържан – украинеца Роман Логвиненко, обвинен за подготовка на убийство на бившия съветник в ДАНС. Трима негови съучастници, също украинци, се издирват от Интерпол. Днес бившата барета дойде в Спецсъда за поредното заседание по делото „Октопод”, по което е основен подсъдим. Попитан дали смята, че Роман Логвиненко е истинският поръчител на опита за покушение, Алексей Петров каза: Това не е филм, а реалност, колкото и брутална, и невероятна да изглежда. Официални мотиви за стрелбата с двете РПГ-та по бронирания му автомобил на 29 октомври 2015 г. досега разследващите не са обявили. Неофициални обаче свързваха Алексей Петров и работата му в ДАНС с екстрадиция на украинеца Логвиненко. Бившият съветник в ДАНС каза, че доколкото е разбрал МВР има информация за мотивите на нападателите, надява се да се доведе до край разследването. "Но по отношение на мотивите на един човек, който е екстрадиран – няма по какъв начин той да свързва своята екстрадиция с конкретен служител, още по-малко с мен. Така че може да се окаже, ако това ще бъде версията накрая, че съм бил прав в началото, когато казах, че нещо някъде ми е преписано", коментира Петров.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/kriminalni-i-syd/4407375/

Алексей Петров отрече да познава организаторите и извършителите. Той също е на мнение, както и прокуратурата, че покушението е организирано професионално. Умишлено се дистанцирал от разследващите, съдействал обаче на органите, като им разказал всичко, което е вършил през последните 20 години.

От думите му стана ясно още, че наградата от 100 000 долара, която Алексей Петров обяви за информация, свързана с покушението, не е дадена на никого. Имало множество обаждания, давани са възнаграждения за различни информации, включително и за други случаи, но в класическия си вариант наградата не е дадена.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст