ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фондът за гарантиране на влоговете ще изтегли заем за 300 млн. евро от МБВР

Пари

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще получи заем от 300 млн. евро от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР). Това предвижда одобреното днес от кабинета гаранционно споразумение между България и банката. Министърът на финансите Владислав Горанов е упълномощен да проведе преговорите с банката и да подпише документа.

Заемът в размер на 300 млн. евро, който ще бъде предоставен от банката и ще бъде в допълнение на заем със същия размер от Европейската банка за възстановяване и развитие и ще допринесе за попълване на резервите на фонда. С получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на установените си със закон задължения по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитни институции.

Решението на правителството е в съответствие на разпоредбите на Закона за държавния бюджет на България за 2016 година, в който е предвидено в рамките на текущата бюджетна година Министерският съвет да издава държавни гаранции по заеми на фонда, включително по заеми от външни кредитори, при условие за последваща ратификация.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст