ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Едва 12% от българите смятат медиите за свободни

свобода на словото

Едва 12 процента от българите смятат, че медиите у нас са свободни.  Това показва проучване на фондация Конрад Аденауер за доверието в медиите.

Изследването проследява нагласите на хората през декември миналата година и отчита, че над две трети от тях се чувстват недостатъчно информирани от политиците за решенията, свързани с управлението на държавата.

В годишния си доклад за състоянието на българската медийна среда фондациите Медийна демокрация и Конрад Аденауер очертават възход на езика на омразата и задълбочаване на поляризацията в обществото по темите като атентатите в Париж и бежанската вълна.

През 2015-та година много от медиите са допринесли за увеличаване на разделението в обществото, отчете директорът на фондация Медийна демокрация Орлин Спасов. "Засилената употреба на езика на омразата в медиите се превърна в един от ключовите маркери за тази изключителна поляризация и отвори пространство за тиражиране на крайни възгледи, често близки до расизма и ксенофобията", каза той.

Изследването на медийната среда и анализът на над 40 хиляди отделно новини в няколко вестника, телевизии и онлайн медии показва силно превъзходство в присъствието на премиера Бойко Борисов, особено в телевизиите, и значителен спад в присъствието на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Като феномен се отчита присъствието на лидера на ДСБ Радан Кънев."Той изпреварва всички членове на правителството и въобще всички останали политици, което само по себе си е забележителен резултат и голям успех на цената на едно доста негативно отразяване. Присъства често, но отношението към него е много негативно", каза Спасов.

През 2015-та година се наблюдава отсъствието на двама лидери от топ 20 на най-отразяваните личности – лидерът на АБВ Георги Първанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст