ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служителите на националната система 112 празнуват днес своя професионален празник

Гражданска защитателефон 112

Решението за създаване на телефон, който да улеснява европейските граждани в достъпа им до службите за спешно реагиране в европейските страни е взето на днешния ден преди 25 години. Българската система 112 е модерна технология, каквато имат и развити държави като Холандия, Германия, Австрия и Испания. Това каза директорът на „Национална система 112” Стоян Граматиков при откриване на Европейския ден на телефон 112 във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

По идея на Европейската асоциация на спешните номера в Брюксел тази година събитието се провежда във висши учебни заведения, обхванати по програма „Еразъм +”. Ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Димитър Радев подчерта, че ръководеното от него учебно заведение е най-младото в страната, но стремежът е да  подготвя добри професионалисти и за работа в системата 112.

Участие в празника на спешния номер взеха преподаватели, студенти и представители на службите за спешно реагиране, които се запознаха с предназначението и обхвата на телефон 112, както и с въвеждането на новата функциналност – Системата е cаll (автоматично генериране на обаждане при пътнотранспортни произшествия).

Събитието беше отбелязан и в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана и Русе.

Европейският ден на телефон 112 – 11 февруари е обявен със Съвместна тристранна декларация на ЕК, Европейския Парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните-членки от Общността.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст