ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВСС одобри пакет от мерки по препоръките в Доклада на ЕК

Соня Найденова от ВСС

ВСС одобри пакет от мерки, които да залегнат в Плана за действие на правителството по препоръките в Доклада на ЕК. Това каза Соня Найденова член на ВСС, пред журналисти и доскорошен представляващ на Съвета. „Това са мерки основно насочени към частта препоръките на доклада, касаещи ВСС, но не само. Те са свързани с постоянен мониторинг и усъвършенстване на централизираната система за случайно разпределение, с преглед на правилата за избор на административни ръководители, подобряване на качеството на стандартите за избор на административни ръководители, изготвяне на нова методика за атестиране, съобразно предстоящите промени в Закона за съдебната власт“, обясни Найденова.

Тя допълни, че е важна мярката по препоръката на ЕК ВСС да се ангажира да изведе проблеми от системен характер, в следствие на проверката в Софийски градски съд и в други органи на съдебната власт. „Предложили сме мерки и в областта стандарти в съдебната система, свързани с оптимизиране на щатната численост“, посочи Найденова. По думите й, има и предложения за законодателни промени, чрез които да се осигури равномерно разпределение на делата между различните органи на съдебната власт и изготвяне на модел за оптимизиране на съдебната карта на регионните съдилища и прокуратури, както и разработване и внедряване на единна деловодна информационна система и пътна карта за териториалната структура на останалите съдилища.

Тя уточни, че съгласно решение на Съвета одобрените мерки ще бъдат публикувани и на страницата на ВСС до края на деня. Точката за приемането на мерките бе заложена като четвърта от дневния ред на магистратите, но бе отложена за по-късен етап от заседанието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст