ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В очакване “яйцата на очи” да родят лебед

Кампания за туризъм в България - брой 06 (1178)

След купищата скандали, съпровождащи изработването на туристическото лого на страната през последните години, Министерството на туризма реши да направи пореден опит да го промени.

Хората на министър Николина Ангелкова обявиха национален конкурс за проект за нова графична визия. Според официалната информация това щяло да стане със съдействието на Националната художествена академия и на Съюза на българските художници. Сумата, определена за целта, е 10 хил. лв., а мераклиите да се състезават ще имат възможност да внесат своите предложения до 4 април.

Според изискванията на конкурса кандидатите трябва да представят два варианта на логотип – с латински и с български букви. В предложенията трябва задължително да се съдържа думата "България" – за варианта на български, и "Bulgaria" за варианта на английски език. Графичните предложения трябва да са съобразени съответно със слогана "Открий и сподели" – за варианта на български, и "A discovery to share" за варианта на английски език.

Представител на туристическото ведомство уточни, че слоганът не е задължителен елемент от визуализацията. Използването на авторски шрифт за думата "България" ("Bulgaria" е задължително, а на слогана – по преценка на автора). Всяко от предложенията трябва да се предостави в цветен и в черно-бял вариант.

В съобщението на министерството се пояснява, че "общонационалният конкурс цели да доразвие бранд стратегията на България и да реализира необходимата устойчивост при изпълнение на европейския проект за разработване на стратегия за бранд България, приключил през 2013 година.

Тук трябва да припомним, че този проект включваше и разработването на туристическо лого на страната ни. Одобрената по онова  време графична визия обаче не само не получи обществена подкрепа, а породи и сериозно недоволство в средите на художници и дизайнери. Тя така и не беше възприета като официален туристически символ на България, въпреки че държавата плати 1.348 млн. лева. Едно от отправените обвинения беше, че логото, придобило известност като "яйца на очи", подозрително прилича на туристическото лого на Киргизстан. Освен това стана ясно, че е изработено от компютърен дизайнер за малко повече от 500 евро. Художествената оценка на критиката беше повече от унищожителна – отделно и подозренията в плагиатство.

 Въпреки това останалите елементи, които са били одобрени, се използват и сега – бранд стратегията, извършените анализи, авторската музика, слоганът – "Открий и сподели" на български и "A discovery to share" на английски език. Именно за да се гарантира устойчивост по европейския проект, Министерството на туризма обяви националния конкурс за нова концепция за национално туристическо лого. Така, според експертите на ведомството, "ще се отговори не само на художествените и професионалните критерии за такъв продукт, но и на обществените нагласи".

Конкурсът ще премине в два основни етапа. По време на първия етап професионално жури ще разгледа получените предложения и ще избере най-добрите проекти – финалисти. Журито ще се състои единствено от представители на академията и на съюза. Избраните проекти в "късата листа" ще бъдат представени на обществеността, след което ще се пристъпи към втория етап на състезанието, когато широко жури – в което ще бъдат включени представители на медиите, на туристическия бизнес, на рекламните и PR агенции, маркетолози, ще направи финален избор на най-добрия идеен проект за туристическо лого чрез тайно гласуване.

Председател на професионалното жури е проф. Божидар Йонов, а членове са доц. д-р Кристина Борисова (шрифт и калиграфия, НХА), Теодор Лулчев (графичен дизайн, НХА), проф. д-р Николай Младенов (ръководител на рекламно-информационна дейност, НХА), проф. Георги Янков (плакат и визуална комуникация, НХА), Любен Генов (председател на СБХ), Димитър Трайчев (член на СБХ и преподавател по графичен дизайн) и доц. д-р Стефан Серезлиев (преподавател по графичен дизайн, заместник-председател на Българската академична асоциация по комуникации). Опитът и творческият рефлекс на тези доказани в своята област имена ще са гарант за качествено отсяване на проектите и за успешно преминаване към следващия етап от конкурса.

След като професионалното жури направи своя избор, "късата листа" с проекти за лого на България ще бъде публично представена. В продължение на една седмица българската общественост ще може да се запознае с избраните от тясното жури графични концепции. Финалният етап от конкурса ще приключи до края на април, когато жури в широк състав от 15 души ще избере между класираните от професионалистите проекти окончателно туристическото лого на България.

От съобщението на министерството се разбира, че за провеждането на конкурса няма да бъдат похарчени нито бюджетни, нито европейски средства и затова ще има "поредица от срещи с представители на художествената общност, на бранша и медиите, за да се намери най-доброто решение за по-доброто позициониране на страната на туристическия пазар и оптималното разходване на финансовите средства за постигането му".

За да бъдат стимулирани повече художници да се включат в надпреварата, бе обявено, че авторът на логото победител ще бъде поканен впоследствие да изработи т. нар. brand book с графичната концепция и изисквания за използване на графичната визия, с което на практика ще може да се компенсира минималното възнаграждение, което ще получи за труда си за разработката, с която е спечелил конкурса.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст