ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новите правила за цените на лекарствата влизат в сила през септември

Лекарства

От 1 септември, вместо от 16 февруари, ще влязат в сила одобрените през миналата година промени в Наредбата за условията и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, реши кабинетът на днешното си заседание. Анализите от началото на тази година са показали допълнителна необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания.

Целта е да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти.

Необходимо е допълнително технологично време да бъде приспособен ефективно аптечният софтуер към новите изисквания, да бъдат предвидени контроли върху софтуера на Националната здравноосигурителна каса с оглед непротиворечиво отчитане на лекарствените продукти. Необходим е и по-дълъг период на операторите в здравната система да реализират по досегашния ред лекарствените продукти, закупени по досегашните правила, за формиране на размера на доплащането им от пациентите, аргументират се управляващите.

Промените в наредбата за цените на лекарствата предвиждат пациентите да не могат да доплащат повече от 60% над стойността на най-евтиния медикамент, с който се лекуват. Мярката е част от промените в реимбурсната политика на Здравната каса, като с нея се цели намаляване на дела на доплащането от страна на пациентите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст