ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кипва дебатът за скъпите банкноти

1000 франка

Бившият финансов министър на Щатите Лорънс Съмърс призова на 16 февруари в блога си държавите по света да се споразумеят да спрат емитирането на банкноти с висок номинал. Той предлага най-скъпите купюри да са еквивалентни на 50 или максимум 100 щ. долара. Това е поредният критичен глас в разгорещения спор за скъпите пари, набедени, че са любимото средство за финансиране на терористи, корумпирани лица и криминални кръгове.

Призивът на Съмърс съвпада с провежданото от Европейската централна банка проучване на оборота на банкнотите от 500 евро, чието бъдеще вече изглежда все по-несигурно. Председателят на ЕЦБ Марио Драги потвърди на 15 февруари, че той и колегите му обмислят да ги изтеглят от обращение, за да спрат подкрепата за криминалните елементи. А на вложителите и на честните брокери припомни, че все пак им остава номиналът от 200 евро. По този начин той влезе в противоречие с члена на банковия изпълнителен борд Ив Мерш, който в началото на февруари коментира, че ЕЦБ все още търси "неоспорими доказателства", че банкнотите улесняват незаконните дейности. А заместник-министърът на икономиката на Австрия Харалд Махрер сподели в радиоинтервю, че "не би искал някой да следи дигитално какво купува, яде и пие, какви книги чете и какви филми гледа". Самият Съмърс пък признава, че идеята за изтегляне на съществуващите купюри е "прекалена крачка", но "мораториумът върху печатането на нови банкноти с висок номинал ще направи света по-добро място". 

Банкнотата от 500 евро е в обращение от 2002-а. Британските банки и пунктовете за паричен обмен спряха да ги разпространяват през 2010-а след публикуването на доклад, от който става ясно, че 90% от търсенето идва от криминалния контингент. Междувременно, по официални данни за паричното обращение на ЕЦБ, от януари 2002-а до декември 2011-а обемът на банкнотите с висок номинал се е увеличил с 269 млрд. евро, или със средно по над 2 млрд. евро на месец, а от януари 2012-а насам средномесечният ръст е бил малко под 200 млн. евро. През същия период увеличението на общата стойност на евробанкнотите в обращение се е запазило почти непроменено в месечен разрез. От близо 1.1 трлн. евро в брой в обращение през декември 2015-а 307 млрд. (или една трета) са били в банкноти от 500 евро. Обикновените потребители обаче почти не са се сблъсквали с тях и дори са ги кръстили "Бин Ладен", защото знаят как изглеждат, но никога не са ги "пипали".

Най-подозрителен е произходът на тези купюри, който води към… Люксембург. Миниатюрното Велико херцогство печата планини от банкноти всяка година, за да задоволи нуждите на огромния си банков сектор. И докато повечето държави емитират годишно кеш в размер на около 10% от продукта си, през 2014-а Люксембург е напечатал банкноти, чиято стойност надвишава двойно БВП на страната. А най-любопитното е, че след производството им следите на потока им се губи, информира Европол. 

Берн няма намерение да последват примера на ЕЦБ и да изтеглят банкнотата от 1000 шв. франка. Това стана ясно от изявлението на говорителя на Швейцарската национална банка Валтер Мейер на 16 февруари. По данни на швейцарските централни банкери през ноември 2015-а в обращение са били над 43.3 млн. от тези най-скъпи купюри – над два пъти повече, отколкото през 2000 година. А по сметки на швейцарския вестник "Нойе Цюрхер" съхранението на еквивалентните на 1 млрд. щ. долара банкноти от по 1000 франка заема по-малко място, отколкото на купюрите от по 500 евро или 1000 датски крони. Швейцарската страст към високия номинал може за пореден път да превърне страната в черната овца на срещата на Г-20 в Шанхай на 26 и 27 февруари, на която тази тема може да заеме централно място. Въпреки че алпийският оазис е сред най-високотехнологичните държави в света, неговите 8.2 млн. жители предпочитат да плащат в брой, сочат данни на банката за международни разплащания. А въведените в началото на тази година правила за проверки на търговците на дребно, които приемат кешови плащания за над 100 хил. франка, се посрещат скептично от някои законодатели с мотив, че свободата да са плаща анонимно е основно право.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст