ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Биволъ съобщи: Екс-депутат от ГЕРБ с 500 млн. лв. за доставка на въглища за ЧЕЗ

ЧЕЗ

Обществени поръчки за 1 140 363 214,88 лв. нямат оповестен изпълнител и са на практика неоткриваеми за публиката в сайта на Агенцията за обществени поръчки. До тях може да се стигне единствено ако знаете уникалния номер на поръчката. Биволъ откри този феномен в края на 2015 г, обработвайки отворените данни на правителството. Въпросните „тайни“ поръчки са основно от държавни предприятия като „Булгартансгаз“, предприятия, в които държавата има дялове като ЧЕЗ, но също и държавни агенции и министерства.

В началото на 2016 г. данните бяха обновени и сега покриват периода 2007-2015 г. Инициативата да се публикуват в машинно четим вид регистрите на държавата е ключова за изсветляването на работата на държавната машина и е може би най-смисленото нещо, свършено до момента, от правителството „Борисов 2“. Тя обаче е и предизвикателство за разследващите журналисти.

За тези тайни договори не е посочен БУЛСТАТ номер или име на изпълнителя. От АОП изпратиха информация, че става дума за договори „сключени при прилагане на изключенията от приложното поле на закона“.

„В тези случаи не се публикуват решения и обявления за откриване на процедури, поради което в РОП не се образуват преписки. Възложителите нямат задължение да публикуват в РОП и информация за сключените договори. Ако желаят, могат да направят това, но информацията се публикува без допълнителна обработка. Това е и причината за невъзможността да се установи връзката между възложителя и изпълнителя през формуляра за разширено търсене.“ – разясниха още от държавната агенция.

След забележката, че все пак данни за договорите са налице, а достъпът до тях е непонятно защо ограничен, от АОП пуснаха отделен списък с тези договори, които открива, че за периода от 1 януари 2007 до 31 декември 2015 г. те са общо 625 на брой на обща сума от 1 140 363 214,88 лв. Така един по един може да се идентифициран и попълнят скритите изпълнители и да се видят интересни зависимости. Например излиза, че ЧЕЗ е дала близо 500 млн. лева на фирми на депутат от ГЕРБ.

Почти 40% или 478 463 533,19 лв. от милиард и нещо лева скрити договори се падат на ТЕЦ Варна, която е собственост на ЧЕЗ. Това са няколко големи договора за доставки на въглища, които са сключени с две фирми.

925 000 EUR за „ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД
1 900 000 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД
34 212 500 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД
54 948 000 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД
46 512 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД
104 500 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД

Общо: 242 997 500 евро.

"ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД е собственост на фирмата „КОМЕРСИАЛ“, която е собственост на фирма „МЕТАЛИК“, в която основен акционер е „ДЕЧКО КОЛЕВ – ИДА“ ЕТ. Едноличният търговец Дечко Колев пък е баща на депутата Иван Колев – парламентарист от първия мандат на ГЕРБ, който преди да стане народен представител е имал участие в“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ и е бил управител на „МЕТАЛИК“.

Проучването на Биволъ във фирмените регистри показа също, че „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД е собственост на ЕВРОКУЕСТ ГРУП ЛИМИТИД АД (МАРШАЛСКИ ОСТРОВИ) и има участие в ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ ТРЕЙДИНГ ЕООД.

Всички тези договори са сключени в периода 2010-2011 г., когато член на надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ ЕАД беше Димитър Стефанов – Митко Каратиста, приближен до ГЕРБ и представител на фирми на Румен Николов – Пашата, както разкри Биволъ в свое разследване от 2013 г.

Източници от централата на ЧЕЗ в Чехия разказаха за Биволъ, че назначаването на Каратиста е било условието на властта, за да може фирмата да работи в България. Чрез Каратиста и още един посредник, от фирмата са били източени стотици милиони лева. Това е ставало основно през обществените поръчки. Подобно нещо се е случило и в Албания, където обаче за разлика от България корупционните схеми на ЧЕЗ бяха разкрити и лицензът на ЧЕЗ беше отнет през 2013 г.

Дали тези поръчки са били изгодни за ТЕЦ Варна не е ясно, но е ясно, че централата в крайна сметка беше затворена от ЧЕЗ, защото не отговаряше на евроизискванията. Привеждането на централата според екологичните стандарти не било финансово оправдано, обясниха тогава от електроразпределителното дружество.

Биволъ зададе на ЧЕЗ въпроси дали въглищата са доставени и от кои производители са те. Оттам отговориха лаконично, че ТЕЦ Варна се отчита пред КЕВР. От ЧЕЗ уточниха също, че съгласно ЗОП за доставките на горива за производство на енергия не се прилагат процедурите за публичност.

Списъкът с 625 скрити обществени поръчки съдържа и други интересни факти, които Биволъ разследва. Резултатите ще бъдат обобщени в подробен разследващ доклад, който ще бъде изпратен до правителството и до Европейската комисия.

Кои са Дечко и Иван Колеви

Дечко и Иван Колеви са представители на едрия бизнес в Старозагорския регион.

Дечко Колев е в енергийния сектор още от времето на социализма. Синът му Иван Колев влиза в бранша в началото на 21 век. До избирането му за депутат през 2009 г. Иван Колев е прокурист "Енергоремонт – Гълъбово" АД и в ръководството на семейните фирми "Металик" АД, "Комерсиал" ЕООД, "Ида Метан" ЕООД.

Освен в енергетиката, фамилия Колеви има интереси в здравния бизнес, притежава хотели и болници. Тяхна е частната болница "Свети Иван Рилски" в Стара Загора, която по думите на Колев-младши е "имиджова инвестиция за холдинга". Притежават и частна поликлиника.

Най-спорната тяхна инвестиция обаче е свързана със застрояването на парка "Бердечка". Срещу това се обяви инициативна група от жители на Стара Загора, които излязоха с призив "Да спасим Бердечка". Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обаче заяви, че няма какво да се направи, защото всички закони са спазени.

Какво съобщи днес БНР по казуса "Бердечка"?

Община Стара Загора е започнала трасиране на улици за бъдещия квартал, който ще се изгражда на територията на парк "Бедечка“. Това съобщи главният архитект на града Иван Кирчев пред БНР. Неформалното сдружение "Да запазим парк Бедечка“ заедно с коалицията "Да остане природа в България“ започват съвместни действия срещу застрояването на зелени територии в страната.

В петък следобед Общината е започнала разораването на терените, които попадат в четири частни имота, потвърди и главният инспектор по озеленяване в общината архитект Бистра Ангелова. Според нея в тях не попада нито едно от 1500-те ценни дървета, описани след паспортизация в електронния регистър. Общината има ангажимент само да трасира улиците в тази част, за която има влязъл в сила ПУП за регулация и застрояване, но не и да изгражда инженерна инфраструктура, уточни пък архитект Кирчев.

Социологът Първан Симеонов, който е част от неформалната мрежа "Да запазим парк Бедечка“, заяви, че заедно с коалицията "Да остане природа в България“ ще започнат общи действия в Стара Загора, Варна, Пловдив и в други градове, където има опити за застрояване на зелени територии.

Първан Симеонов призовава институциите и компетентни общности като Камарата на архитектите да проверят законността на разораването и изкореняването на дървесни видове в парк "Бедечка“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст