ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Близо 22% от българите смятат, че има нужда от нови партии

Парламент сграда

Близо 22% от българите смятат, че на политическата карта на страната има нужда от нови партии. Това показва национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", направено между 16 и 24 февруари сред 1000 души.

Това по-често от останалите твърдят мъжете, младите избиратели, хората на възраст между 40 и 49 години, столичаните, заможните избиратели.

51 на сто от анкетираните, които твърдят, че на страната ни са нужни нови партии, потвърждават, че биха гласували именно за такива. Засега обществените нагласи са по-скоро уклончиви и пожелателни, отколкото свързани с конкретни намерения за гласуване за нови партии, коментират социолозите.

Електоралният дял на ПП ГЕРБ остава без промяна за последната година – 24,5 на сто. Не се променя и електоралният дял на БСП – 12 процента. Засега участници в един бъдещ парламент биха били още ДПС (6 процента), РБ (5,5 на сто) и ПФ (4,5 на сто). "Атака" (2,9 процента) и АБВ (2,5 на сто) запазват шансове да се класират сред парламентарните формации в бъдеще.

Отстраняването на Лютви Местан от лидерските позиции в ДПС засега няма еднозначен отзвук, констатират от "Екзакта". От една страна почетният председател на ДПС Ахмед Доган удвоява одобрението си за последната година. От друга страна, обаче, през последните дни бе учредена новата партия на Лютви Местан. Според социолозите би било прибързано да се правят някакви категорични изводи на база моментна картина на обществените настроения.

Проучването включва и въпроси за отношението към ЕС и НАТО. За последните две години не е регистрирана промяна в дела на българите, които одобряват членството на страната ни в Европейския съюз – 70 процента. Една пета са критично настроени към ЕС. Най-често негативни нагласи към ЕС имат леви избиратели, както и избиратели на националистически формации.

За последната година с 11 процента нараства одобрението за членството на България в НАТО – от 42 на 53 процента. Тенденцията е още по-значима и заради спада (с 6 на сто) на неодобряващите членството ни в НАТО, коментират от "Екзакта". Според тях глобалните предизвикателства, пред които е изправен светът, както и близостта ни до огнища на нестабилност, прави все по-валидно допускането, че сигурността ни може да бъде гарантирана в рамките на Алианса.

Според данните оптимистите за бъдещето на страната са 43 на сто, а за собственото си бъдеще – 45 на сто. Песимистите за бъдещето на страната са 46 на сто, а тези, които не очакват добри дни в личен план, – 38 на сто.

Симпатизантите на партиите, които участват в управлението са по-оптимистично настроени към бъдещето на страната в сравнение с останалите българи. Най-големи оптимисти за бъдещето на страната са избирателите на ГЕРБ – 76 процента от тях.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст