ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иракли, Карадере и Корал остават диви

Иракли 1

Иракли, Карадере и Корал остават морски плажове за „природосъобразен туризъм“. Те няма да се концесионират и отдават под наем и на тях няма да се разполагат заведения, платени чадъри и шезлонги. Това решиха депутатите при второто четене на поправките в Закона за устройство на черноморското крайбрежие на извънредното си заседание във вторник (1 март).

Върху плажовете за екотуризъм се забранява всякаква стопанска дейност, това гласи поправката, приета със 100 гласа „за“, нула „против“ и трима „въздържали се“.

По време на дебата съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че трябва да се помисли и за ограничение за такива дейности, извършвани от общини или публични организации.

Колегата му от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров предложи гласуването на тази поправка да се отложи, тъй като е със сериозно обществено значение и акцент, но предложението бе отхвърлено.

Поправката за запазването на дивите плажове от настъплението на кръчмите и платените шезлонги бе внесено от шестима депутати от Реформаторския блок – четирима от гражданската квота (Иван Иванов, Гроздан Караджов, Петър Славов и Мартин Димитров), Вили Лилков от ДСБ и Румен Христов от СДС.

Веднага след законопроекта им обаче техни колеги от Реформаторския блок и депутати от ГЕРБ внесоха втори и двата бяха обединени.

Сред тях е и поправката, която „взриви“ еколозите“ (предложена от Найден Зеленогорски), за законова забрана за дивото къмпингуване на плажовете.

Тя предвижда сред забраните за дейности в зона А (100-метровата ивица от брега) да се добави и „пренощуване, къмпингуване и паркиране извън определените за това места“. Зеленогорски и група депутати предложиха глоба от 1000 до 10 000 лв. за нарушителите физически лица и от 20 до 50 хиляди за фирмите.

По същество това означава пълна забрана за свободното къмпингуване – нещо, за което хотелиери и други инвеститори по Черноморието настояват от години. Върховният административен съд на два пъти в последните годините отмени общински забрани за свободно къмпингуване по морето – първата беше на община Несебър, където попада плаж Иракли, а мотивът на върховните съдии бе, че така се ограничава конституционно право на гражданите за достъп до плажната ивица.

Радетелите на тази забрана са обединени в Национална асоциация „Българско Черноморие“, която включва хотелиери по Южното Черноморие и собственици на земи по морето, включително и край Иракли.

Предложението на Зеленогорски очаквано предизвика гражданско недоволство и пред парламента от сутринта граждани от инициативни групи за опазване на въпросните три плажа посрещнаха с протест депутатите, пристигащи за извънредното заседание.

Вносителите на поправката, забраняваща свободното къмпингуване, са „предатели“, коментираха протестиращите. Нещо повече, те настояха не само за забрана за стопански дейности в зона А на трите плажа, а и по-навътре, за да се предотврати възможността за застрояване зад пясъчната ивица, апетити за каквото има и към трите плажа.

По предложение на самия Зеленогорски депутатите временно отложиха гласуването на спорните текстове за забраната и глобата и ги оставиха за финала на второ четене на законопроекта. Междувременно Найден Зеленогорски и група депутати приеха в парламента част от протестиращите на разговор за спорната поправка. Против забраната се обяви Гроздан Караджов, която според него била нелепа и би означавала, че ако човек случайно заспи на плажа, ще подлежи на глоба от 10 000 лева.

Така или иначе Народното събрание прие обявените за "спорни" промени, според които се забранява къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа. Идеята беше подкрепена от 106 депутати, 9 бяха против, а 7 се въздържаха. В крайна сметка обаче депутатите разделиха нощуването от къмпингуването и така текстът, който забранява нощуването на плажните ивици (каквато беше първоначалната идея), отпадна.

По време на дебата министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че е изключително важно да се регламентира къмпингуването на определените за това места. И обеща, че веднага след приемането на тези промени в закона от подопечното й ведомство ще продължат работата към подготовката на следващите промени, за да се групират плажовете и да се продължи с осъществяването на цялостната концепция за управление на морските плажове. Министър Ангелкова увери, че предстоящият туристически сезон ще бъде гарантиран, въпреки проблемите със спрените концесии, тъй като екипите на министерството работели усилено, за да може сезон 2016 да бъде успешен.

Инак новите регламенти се очакват с нетърпение от живеещите край морето. Това обяви преди дни кметът на Царево Георги Лапчев, в чийто район е къмпинг Корал.

Аргументите му бяха, че предпочитаната за свободно къмпингуване на плажната ивица от години създава проблеми, тъй като всяка година само от района на Корал се изнасяли 130 т отпадъци, и то само за месеците юли и август.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст