ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Руско-турската” комисия включи на задна скорост

Парламент Цвета Караянчева - ГЕРБ Валентин Радев - ГЕРБ Цветан Цветанов - ГЕРБ

Временната комисия, която щеше да проучва всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика, ще се окаже мъртвородена. Тя още не е провела първото си заседание, но в Народното събрание вече умуват как да я закрият. 

Депутати от няколко формации изтъкнаха, че цялата работа е пълна глупост. Опомниха се дори и герберите, които първоначално подкрепиха идеята на Движението за права и свободи, чиято цел, изглежда, бе да се удари по още несформираната партия на Лютви Местан. Преосмислянето на тяхното становище обаче дойде след препоръката на министър-председателя Бойко Борисов. Той недвусмислено заяви, че от въпросната комисия няма да излезе нищо добро и дори ще влоши отношенията ни с двете държави. 

Логично след такова изказване председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов започна работа в дадената насока. Във вторник (1 март) той отбеляза, че няма необходимост от подобно звено. Според него проучване може да се направи във външната или вътрешната комисия. Цветанов изтъкна също така, че Валентин Радев, който е председател на новосформираната комисия, вече е провел разговори със службите и външно министерство, за да се вземе най-правилното решение. Така че първото й заседание, което ще е след 3 март, може да се окаже и последно.

Народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов обясни, че няма юридически спънки колегата му Радев да събере хората си, да кажат, че нямат възможност да проведат задълбочено "разследване", и да се саморазпуснат. Бившият външен министър Кристиан Вигенин бе на подобно мнение. Той допълни, че комисията може да не се закрива, а просто да се изчака да изтече двумесечният й срок на дейност и тя да прекрати своето съществуване. Негов колега дори се пошегува, че най-голяма полза от новосформирания орган ще имат неговите членове, които по този начин ще получат бонус за участие. 

Друг депутат от ГЕРБ посочи, че трябва да се изкача тактически седмица или две и тогава да се премине към действия. Още повече че за 7 март е насрочена срещата между Европейския съюз и Турция за бежанците. А и при прибързани действия щяло да изглежда, че страната ни се е поддала на критиката, която дойде от Русия. Тогава  тяхното и нашето външно ведомство си размениха остри реплики, като външното ни министерство отбеляза, че подобни руски реакции само потвърждават съмненията за руско влияние. Същият народен представител добави, че създаването на комисията било продиктувано и от намерението да се даде знак на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, че е прекалил в някои свои действия.

Независимият депутат Георги Кадиев пък смята, че спорното вече звено е плод на сделка – ГЕРБ подкрепят ДПС, а движението им връща жеста с избирането на Цветанов за председател на вътрешната комисия. 

Мустафа Карадайъ, който е един от временните съпредседатели на ДПС, коментира, че не е запознат с идеята за закриването на временната комисия.

От Патриотичния фронт припомниха, че още от самото начало са против, като за тях по-смислено щяло да бъде, ако се разследва дали и други държави, освен Русия и Турция, ни се месят във вътрешните работи.

От АБВ определиха комисията като безсмислена. "Отнехме правомощията на ДАНС и други компетентни органи, които трябва да разследват има ли влияние, или не и ние, които не сме специалисти, ще решаваме този въпрос. Не е логично, освен това за сметка на нашите външни интереси се опитваме да решаваме проблемите на две партии", каза депутатът от АБВ  Георги Кючуков.

Реформаторският блок по принцип беше против формированието и дори не излъчи свои представители в него. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст