ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Закопроект фантом разгневи адвокатурата

Някой пише нов проект за промени в Закона за адвокатурата без знанието на професионалистите, различен от законопроекта, блокиран повече от година в Народното събрание. Това стана ясно на проведеното преди дни редовно общо събрание на адвокатите от цялата страна. Националният форум, естествено, отрази напрежението в средите на хората, упражняващи най-масовата юридическа професия, което се породи от измененията и допълненията в устройствения й закон.

За наличието на "алтернативен" проект съобщиха в изказванията си гневни делегати, които настояваха да узнаят кой го е писал и уведомен ли е за това Висшият адвокатски съвет (ВАдвС)? Оказа се, че не е, за което увери лично неговият председател Ралица Негенцова. Източници от адвокатурата потвърдиха обаче пред "Параграф 22", че авторството на проекта фантом официално ще поемат управляващите от ГЕРБ. Но той ще отразява интересите на засегнатите от сегашния законопроект – това са нотариуси, частни съдебни изпълнители, счетоводители, юрисконсулти и всички, които упражняват нерегламентирано адвокатската професия. Замисълът най-вероятно е да бъдат премахнати най-спорните текстове – за разширяване на удостоверителните функции на адвокатите и за въвеждане на административно-наказателна отговорност за кражба на адвокатски труд.  В тези две направления са най-вече и очакванията на гилдията – за пробив срещу гарантирания от държавата нотариален монопол и за решителни мерки срещу сивия сектор в адвокатските услуги. 

Вероятността “тайната” инициатива да се окаже успешна зависи именно от размера и от характера на отстъпките. Засега обаче слуховете за нея само нагнетяват напрежението и недоволството. Общото събрание гласува с огромно мнозинство решение да се предприемат ефективни протестни действия от 1 май, ако дотогава няма конкретни резултати за придвижване на внесения в началото на 2015 г. законопроект. Той не е подлаган на разглеждане дори в парламентарната правна комисия, но противниците му направиха няколко кръгли маси в Народното събрание, за да го блокират.

Общото събрание даде и мандат на ВАдвС да се срещне с председателката на парламента Цецка Цачева, с премиера Бойко Борисов и с депутатите от комисията по правни въпроси, за да ги информира за протестната готовност и да бъдат отстранени пречките по придвижване на законопроекта. В приета от делегатите декларация адвокатите заявиха, че ще отстояват внесените текстове "докрай и с всички позволени от закона средства". За пореден път беше посочено, че истинска съдебна реформа е невъзможна без промени не само в конституцията и в Закона за съдебната власт, но и в Закона за адвокатурата. Имаше и упрек, че народните представители проявяват пълна апатия и неуважение към българска адвокатура.

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, който е адвокат, потвърди подготвяното ревизиране на законопроекта. Демонстрирайки солидарност с гилдията като народен представител, той призна, че през изминалата година "ние сме ваши длъжници и измежду тях може би аз съм най-виновен". Кирилов мина и директно на страната на адвокатурата с констатацията, че "през изминалата година адвокатурата сме изключени от процеса на реформа или промяна на съдебната и правна система". След което назова нещата още по-остро: "По-слаби сме от другите съсловия – срещу нас беше изправена една мощна и платена коалиция от колеги, с които сме започнали правната си работа заедно. Но колеги, от които ни е отделил монополът, които вероятно са много по-платени от нас."

Прогнозата на Данаил Кирилов, че до средата на годината парламентът ще разгледа промените в Закона за адвокатурата, подсказва обаче, че наистина се подготвя техен компромисен вариант. Повод за ново разглеждане можело да бъде даденото на ВАдвС с промените в конституцията право на конституционна жалба. Най-същественото председателят на парламентарната правна комисия каза обаче накрая: "Имаме готовност непрекъснато да продължим работата по законопроекта, но молбата ми е тази работа да е взаимна. Молбата ми е като опитаме да скочим втория път – всички да сме готови. Мисля, че това (разширяването на удостоверителните функции – б. а.) не е същината на адвокатската професия. Ако би се допуснела такава заверка, то това трябва да са много ограничени случаи в територия, която не е покрита от нотариални услуги."

Остава въпросът дали постигането на компромис ще бъде възприето като избавление от сегашната безизходна ситуация, или ще отпуши съвсем гнева в професията. Показателно е, че бяха направени предложения протестните действия да започнат още от 1 март със спиране на защитата по наказателни дела и отказ на адвокатските съвети да определят защитници по реда на правната помощ. Отправени бяха и призиви да се следва опитът на сръбската адвокатура, която постигна своите искания точно по този начин.

Радикалният подход беше защитен и с появата на услуга "адвокатски подпис под наем", с който бива заобикаляно вписването в адвокатски колегии. Както и с последния проект за промени в Търговския закон, определен като лобистки в полза на нотариусите. С мотива за борба срещу кражбите на фирми в него се предлага въвеждане на нотариална заверка върху цял куп дружествени актове, подлежащи на вписване в Търговския регистър.

Изпратеното от главния прокурор Сотир Цацаров до общото събрание приветствие (такива изпратиха и президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов) пък беше мощно освиркано. Цацаров си навлече гнева на адвокатурата, след като атакува пред Конституционния съд текстовете в Закона за адвокатурата, уреждащи участието й в проверки по сигнали срещу магистрати и чиновници. Мотивът му е, че те представлявали намеса в независимостта на съдебната власт. Става въпрос за съвместни проверки по сигнал на адвокат за проявено неуважение към него и за липса на съдействие от страна на лица и органи на съдебната или на изпълнителната власт. По закон колегиите участват в тези проверки с по един представител, а другият представлява съответния съдебен или административен орган. Но ако те откажат да излъчат проверяващ в 7-дневен срок, адвокатската  колегия може да извърши проверката само чрез своя представител.

Атаката на Цацаров беше порицана остро на проведеното преди месец общо събрание на Софийската адвокатска колегия, която гласува единодушно декларация, отправена към Конституционния съд. В нея се посочва, че текстът на тези разпоредби е прогласен в българското законодателство още от 1925 г. и не е бил отменян дори по времето на фашисткия и на комунистическия режими. В свое становище по образуваното вече конституционно дело Министерският съвет отхвърли всички доводи на главния прокурор, посочвайки, че процедурата служи само за сезиране на дисциплинарните органи в съдебната власт и би трябвало да е в помощ, а не да пречи на съдебния инспекторат.

 

Каре:
Изборите за нови органи на Софийската адвокатска колегия бяха оспорени с куп жалби пред Висшия адвокатски съвет и сегашното ръководство остава в условията на служебен мандат. В края на януари Ивайло Данов беше избран за втори път за председател на столичната колегия след балотаж, в който надделя над Елка Пороминска. Двамата участват и сега в ръководството на колегията, но се кандидатираха начело на отделни листи и тази на Данов се наложи във всички колективни органи на колегията  – адвокатски съвет, контролен съвет и дисциплинарен съд. Жалбите срещу избора бяха очаквани, входирани са във ВАдвС, но е решено разглеждането им да започне след провеждането на общото събрание на адвокатурата в страната. Преди година Данов спечели и предишния избор за председател на САК на балотаж с Владислав Янев, но вотът беше касиран от ВАдвС заради множество нередности и проблеми в организацията и провеждането му. Противопоставянето по оста "промяна срещу статукво" е отново на дневен ред, въпреки че от лагера на победителите се чуха призиви за спиране на противоборствата. Освен резултатите в софийската колегия обжалвани са и тези от изборите в пловдивската, благоевградската и кюстендилската.  По закон изборните резултати може да бъдат оспорвани и пред Върховния касационен съд, което вероятно ще се случи, ако ВАдвС не ги уважи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст