Криминалисти разкриха извършител на въоръжен грабеж от магазин за GSM-и

МВР-бандит телефони

На 18 февруари, около 19 часа е получен сигнал за въоръжен грабеж в магазин за мобилни телефони на бул. Патриарх Евтимий в София. Според първоначалната информация, извършителят заплашил с пистолет общо трима служители в обекта, отнел около 900 лв, след което потеглил в неизвестна посока. При проведените оперативно-издирвателни действия е изяснено, че извършителят е без адресна регистрация, което първоначално е затруднило разследващите. След като са установени самоличността и местонахождението му, Б.С./23г./ от Гоце Делчев е задържан. Допълнително е изяснено, че той пребивавал в столицата и в Благоевград без адресна регистрация. Предстои експертиза на ползваното оръжие. Служителите в обекта и свидетелите по случая са оказали пълно съдействие за изясняването му. Разследващите проверяват дали Б.С. е съпричастен и към други подобни деяния в страната и в столицата. Като цяло, в централната градска част на София няма завишаване на този вид престъпления, двата въоръжени грабежа, извършени в района са разкрити, съобщиха комисар Илко Илиев, началник отдел „Криминален“ в ГД “Национална полиция“ и гл. инспектор Калин Ленков, началник сектор „Грабежи“в СДВР.

В много кратки срокове служителите от СДВР и ОДМВР-Благоевград успяха да разкрият и да задържат предполагаемия извършител. Предстои той да бъде привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа, след което да бъде искано от съда постоянното му задържане под стража, съобщи заместник районният прокурор на София Стефан Милев.  Става дума за изключително нагъл грабеж, при който, извършителят с насочено оръжие е принудил служителя в обекта да му предаде споменатите пари. Макар че размерът на сумата не е голям, самият характер, механизмът и мястото на деянието – в  централната част на столицата, около 19 часа вечерта, сочат изключителна наглост и обществена опасност на деянието. Това налага и активна репресивна политика от страна на полицейските органи и прокуратурата, тъй като е време да се прояви нулева толерантност към подобни прояви. Ако не реагираме с адекватни наказателни мерки на подобни случаи, те няма да спрат. Пример е случаят със задържания – той има влязла в сила условна присъда от 29 януари 2016г. за предходен грабеж в търговски обект в Благоевград. По споразумение с прокуратурата в Благоевград е постигната условна присъда.

Последствията от нея: малко повече от две седмици от произнасянето, в изпитателния срок на присъдата извършителят е пристъпил към следващо деяние. Условната присъда при въоръжен грабеж по-скоро трябва да е изключение, а не практика. Изводът е, че с такъв вид наказателна политика, по-скоро се толерират подобни деяния. Конкретният случай доказва, че осъденият с условната присъда не осъзнава превантивната и възпитателна й роля, обясни Милев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст