Туск призова мигрантите да не идват в Гърция

бежанци

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се срещна в Атина с гръцкия премиер Алексис Ципрас и отправи призив към бежанците: "Не идвайте в Гърция, тя вече не е транзитна страна".

Туск изтъкна още, че "Европейският съюз няма да изостави Гърция, няма да я остави сама" и добави, че приоритет остава реализацията на плана за действие на ЕС с Турция.

На свой ред премиерът Алексис Ципрас изтъкна необходимостта от зачитане на основния принцип от всички, свеждащ се до спазването на договореностите и решенията на Европейския съвет по бежанския проблем.

Ципрас остро разкритикува "едностранните действия", които са в противовес със заключенията на Европейския съвет и са довели до драстично ограничаване на бежанските потоци през т. нар. Балкански коридор и до много сериозни последици за бежанците и за Гърция.

Тези действия бяха предприети, за да допълнят демонстративния отказ на много държави от ЕС да участват в процедурата за пренастаняване, изтъкна Ципрас и добави, че Гърция вече е поела една тежест, която не е по силите й.

Няма да допуснем Гърция да се превърне в "склад за изгубени души", каза още Ципрас, подчертавайки, че страната му няма да остави без помощ бежанците и ще изгради съоръжения за временен престой.

Гръцкият министър-председател настоя за прилагане на една последователна политика за реадмисия на нелегалните мигранти в страните, откъдето произхождат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст