ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Авиовръзка свързва Варна и Доха

Доха

Водят се преговори за директна самолетна връзка между столицата на Катар – Доха, и черноморската ни столица Варна. Авиолинията може да заработи от следващия летен сезон.

В момента Катар е своеобразна строителна площадка в подготовката на страната за домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 година. А това открива широки възможности пред българските компании и специалисти за участие в тези мащабни инфраструктурни проекти.

В страната няма ж.п. линии, шосетата са 2 500 км, от които половината асфалтирани. Страната се обслужва от две пристанища – Доха и Ум Саид, които могат да обслужват и океански кораби. В столицата има голямо международно летище. Летището Doha International се намира в близост до Доха и е едно от най-натоварените в Катар. Летището има два терминала и се използва както от най-големите превозвачи,така и от нискотарифните авиокомпании за вътрешни, международни и трансконтинентални полети. Националният превозвач Qatar Airways е една от малкото 5-звездни авиокомпании и е сред най-бързо развиващите се в областта.

Доха е столицата на емирство Катар с население от 339 847 жители. Около 80% от населението на страната живее в Доха. Градът е най-големият в Катар и е разположен на Персийския залив.

Емирите на Катар използват приходите от нефтодобива и в средата на миналия век почти целият град е разрушен и застроен наново с нови модерни сгради. От 1971 г. Доха е столица на вече независимата държава Катар. През 1973 година в града е основан Катарският университет.

Катар е емирство в Близкия Изток. Намира се на малкия полуостров Катар, на североизточния бряг на по-големия Арабски полуостров. Граничи със Саудитска Арабия на юг, а от другите страни е обграден от Персийския залив. Емирството Катар заема едноименния малък полуостров, дълбоко (на 160 км) вдаден в Персийския залив. Територията му представлява суха камениста пустиня с особено големи запаси от природен газ и редки оазиси. Климатът е тропически – горещ и сух. Валежите са много оскъдни – под 100 мм годишно, и падат предимно през зимата, когато има силни бури. В страната няма достатъчно течащи води. Прясна вода се добива от подземни води, но Катар разчита основно на обезсоляващите инсталации, които преработват морската вода в сладка вода за пиене.

Сунитския ислям е преобладаващата религия. Повечето граждани практикуват уахабизма. Чуждите граждани са свободни да се присъединят с религии, различни от исляма. През март 2008 г. Римокатолическата църква била осветена в Доха.

В основата на икономиката са добивът и преработката на нефт и природен газ. Нефтените запаси се оценяват на около 16 млрд. барела. Със сегашния темп на производство запасите ще стигнат за идните 23 години. Годишният добив осигурява над 60% от БВП и 70% от държавните приходи. Около 85% от добива е предназначен за износ. Катар е разположен върху едно от най-големите находища на природен газ в света. Запасите от тази суровина надхвърлят 25.5 трилиона куб. м, което представлява повече от 5% от световните запаси. По този показател страната се нарежда на трето място в света след Русия и Иран. През изминалите години Катар привлече значителни чуждестранни инвестиции за развитие на залежите с газ, като целта е Катар да се превърне в най-големия износител на втечнен природен газ.

Катар е важен финансов център, в който функционират 14 банки, в т.ч. 10 чуждестранни. Основен проблем за страната е недостигът на работна сила, от която само около 20% е от коренното население. Катар инвестира милиарди долари в строителството и развитието на инфраструктурата.

Арабският език е официалният език на Катар. Английският е широко разпространен. На фона на мултикултурната разновидност в страната, много други езици са също говорими, включително френски, хинди, урду, тамилски и тагалог.

Националния празник на Катар се празнува всеки 18 декември и е денят, който празнуват своята национална идентичност и история. На този ден израз на обич и благодарност са предадени на хората от Катар, които са сътрудничили в знак на солидарност и обещали вярност и послушание към шейх Ясим бин Мохамед ал Тани като лидер през 1878 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст