Размирици в Истанбул заради опозиционен вестник

заман

Турското правителство пое контрола над опозиционния вестник "Заман", съобщава кореспондентът на БНР в Истанбул.

Медията е свързана с живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен, който беше близък с турския президент Реджеп Ердоган, но сега Гюлен бе обявен за предател, терорист и враг номер едно, в момента е подсъдим задочно.

Съдът в Истанбул постанови правителството да назначи управител и управителен съвет, който да ръководи вестник "Заман". Снощи хиляди хора се събраха пред централата на вестника в знак на протест срещу решението. Служителите завързаха вратите с железни вериги. Когато полицията  пристигна, за да въведе новите управители  на вестника, хората направиха жива верига и не разрешиха на полицията да влезе. След известно време полицията атакува със сълзотворен газ и водни струи множеството, за да влезе в сградата.

Докато полицията атакуваше, журналисти отвътре в предаване на живо заявиха, че не знаят защо правителството ще постави вестника под контрол. Ден преди това станалият вече социален феномен Фуат Авни предупреди чрез Туитър, че правителството е решило да назначи управител на вестник "Заман". По същия начин, с назначаване на управител, преди време правителството установи контрол и върху друг опозиционен вестник, "Бугюн".

Вестник Заман  започва да излиза през 1986 г. Има издания в редица страни, включително и в България, както и отделно издание на английски, Today's Zaman. През 2013 г. тиражът му надхвърляше 1 млн., но в последно време силно падна. Засега не е ясно как ще бъдат засегнати сродните издания.

 

  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст