Бивш бизнес партньор на Огнян Донев е подал сигнала в прокуратурата срещу него

Христо Грозев

Бившият бизнес партньор на Огнян Донев Христо Грозев е подал сигнала срещу него за укриване на данъци, защото искал да е сигурен, че в сделката за вестниците "Труд" и "24 часа" няма неясни капитали. Това е заявил самият Грозев при разпита си пред разследващите преди 4 години, пише "Правен свят".

Показанията на Грозев, както и тези на още 10 свидетели, днес бяха прочетени в съдебната зала, тъй като делото срещу Донев за укриване на 63 млн. лв. данъчни задължения се гледа по съкратената процедура.

Христо Грозев и другият партньор на Донев и Любомир Павлов при сделката за вестниците – Карл фон Хабсбург, дойдоха лично в съдебната зала. Те изслушаха част от показанията на свидетелите от досъдебната фаза и си тръгнаха, без да направят коментар пред медиите.

Огнян Донев е обвинен за това, че като изпълнителен директор на "Елфарма" АД, не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 418 531 500 лева. Увеличението е от извършени 7 блокови сделки с акции извън регулирания пазар, като акциите са продавани на номиналната си стойност от 1 лев. Сделките са с акции от капитала на "Софарма" АД и са извършени с "Телсо" АД, "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД. Подсъдим с него е Борислав Борисов. Обвиненията срещу него са, че не платил близо 7,5 млн. лв. данъци след две сделки с акции със "Софарма", от които не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 74 831 051, 94 лв.

Показанията на Грозев от досъдебната фаза представляват преразказ на собственото му "разследване" за парите, с които е финансирана покупката на "Труд" и "24 часа" през 2010 г. Но стигат чак до блоковите сделки с акции на "Софарма", извършени през 2006 г. и 2008 г. Грозев беше основен свидетел и по прекратеното вече разследване за пране на пари срещу Донев и Любомир Павлов. А двете дела започнаха в разгара на конфликта между бившите бизнес партньори.

На днешното заседание съдия Даниела Борисова прочете и показанията на трима данъчни служители, които са правили ревизия на "Елфарма" година след последните блокови сделки, предмет на делото за укриване на данъци. От тях стана ясно, че през 2009 г. Националната агенция за приходите е преценила, че за въпросните сделки не е трябвало да бъде направено увеличение на годишния финансов резултат на дружеството, както твърди прокуратурата.

Служителката на НАП, която основно е извършила ревизията по линия на Закона за корпоративното подоходно облагане, обаче ще бъде разпитана лично от съда на следващото заседание. Делото беше отложено за 13 май, заради отсъствие от страната на адвоката на Борисов – Йорданка Вандова.

След края на заседанието Донев заяви, че вярва в съда и чака справедлива присъда. "Изглеждам обнадежден, защото с приключване на делото ще се сложи край на 4-ри години тормоз", каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст