Кънев призова Борисов да спре поръчка за почистването на Варна

Парламент - Избор на мин. на правосъдето Екатерина Захариева Радан Кънев

Премиерът Бойко Борисов да спре нагласена поръчка за почистването и сметоизвозването във Варна. За това призова на пресконференция лидерът на ДСБ Радан Кънев и настоя разследващите да проверят възложителите, както и причините, поради които КЗК не е спряла поръчката. Кънев отбеляза спирането на много обществени поръчки през последните седмици от Бойко Борисов, предимно заради "опорочени процедури", и заяви, че тези две са именно от този тип.

Става дума за събиране и почистване на отпадъци във Варна, в които според лидерът на ДСБ има изключително притеснителни процедурни промени. Две са фирмите – "ЗМБГ" АД и Консорциум Варна 1, съставен от "Ай Ес Ви Трейд" АД и "Нелсен Чистота" ООД. И двете са получили 100 от 100 точки в оценката на техническите им предложения, докато най-силните им конкуренти са с едва 48.

Според Радан Кънев критериите за избор на изпълнител са напълно неясни. Офертите и на двете са със средно 40% по-високи от следващия по точки, което ще ощети данъкоплатците във Варна с 20 млн. лева за следващите 7 години.

Кънев отбеляза, че двете фирми на практика не са и в пряка конкуренция – "ЗМБГ" АД са кандидатствали и спечелили само районите "Одесос" и "Приморски", а Консорциум варна 1 – районите "Младост", "Владиславово" и "Аспарухово.

Лидерът на ДСБ поиска и да се провери как и защо Комисията за защита на конкуренцията е одобрила тези, според него, нагласени условия. Кънев обясни защо нито ДСБ, нито Реформаторският блок не планират да номинират свой кандидат за председател на КЗК. "Ние сме против антимонополната комисия да се занимават с обществени поръчки", отсече той и подчерта, че част от предизборната програма на Реформаторския блок е регулатори като КЗК да са независими от партиите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст