Лидерите на ЕС и Турция обсъждат овладяване на бежанския поток

бежанци

Държавните лидери от Европейския съюз (ЕС) и турският премиер Ахмед Давутоглу се срещнаха в Брюксел в нов опит да договорят намаляване на мигрантския поток през Егейско море и условия за връщане на икономическите мигранти. 

От ноември насам Анкара има ангажимент да арестува трафикантите на хора и да спира лодките им с мигранти от крайбрежието на Егейско море. Дневният брой на пристигащите на гръцките острови обаче е все още над хиляда души. 

"Според много хора в Европа най-надеждният метод е масово и бързо извозване с кораби обратно на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция", посочва председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

Споразумението за реадмисия още не се спазва 100%, а след срещата с Давутоглу 28-те правителствени лидери ще обсъдят плана на Европейската комисия за възстановяване нормалното функциониране на зоната Шенген без вътрешни граници до края на годината. Очаква се в заключението да се признае свършения факт, че Балканският път на мигрантите през Македония вече е затворен – нещо, срещу което Атина остро се противопоставя. 

"Сделката не е никаква сделка, ако не се изпълнява", предупреди на влизане в Европейския съвет премиерът на Гърция Алексис Ципрас. След затварянето на Балканския маршрут през Македония той ще настоява за квотно преместване на блокираните в страната му бежанци.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст