Реформаторите искат подкрепата на Плевнелиев за съдебната реформа

Радан Кънев

Реформаторският блок призова президентството да бъде активна страна при налагане на мерките, предвидени в доклада при мониторинга към страната ни в сферата на правосъдието, особено при външния надзор на прокуратурата. Представители на парламентарната група на Реформаторския блок разговаряха с президента в рамките на политическите консултации на Дондуков 2.

Разумна реакция е процедурата за избор на нов състав на КЗК да се спре и да стартира нова процедура. Това обяви след срещата  лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той се оказа незапознат с коментара на премиера от Брюксел, че търси начини ГЕРБ да не участва в процедурата, след като по-рано днес на брифинг самият Кънев оттегли партията си от отговорността на избора.

"Потърсихме съдействието от президента по-най-важните теми, свързани с реформата и го призовахме президентската институция, един изключително висок авторитет сред партньорите в ЕС и НАТО, да бъде активна страна, както при обезпечаване на българския национален интерес във връзка с мигрантската криза, така да бъде активна страна при налагане на мерките, предвидени в доклада по мониторинг в сферата на правосъдието по отношение на България и особено по отношение на независимия външен надзор върху българската прокуратура", обясни Кънев.

Промените в изборния кодекс, както и предстоящото гласуване в парламента на антикорупционното законодателство, също бяха акцент в разговора. Найден Зеленогорски посочи, че вицепремиера Меглена Кунева е внесла за съгласуване в МС антикорупционния закони ще търси широко съгласие за приемането му.
"Идеята е да постигнем максимално съгласие върху него, естествено ще го обсъдим и с колегите от опозиционните групи, принципно имаме подкрепата за този проект в този му вид от господин президента и оценихме, че наистина проблемите с корупцията са изключително тежки и ще трябва да намерим скорошно тяхно  решение. Това минава през много, много бързо гласуване на първо и на второ четене на този закон", коментира той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст