Трябва много тежък, масиран обществен натиск срещу корупцията

Кънчо Стойчев - ТВ план ТНС

Последното изследване на „Алфа рисърч“ сочи, че според 58.6% от хората у нас, въпреки напредъка в различни сфери, корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото. Едва 22.3% смятат, че въпреки някои трудности корупцията не пречи на успешното развитие на страната.

Всеки втори анкетиран е убеден, че ако върховенството на закона се зачиташе, ако нямаше корупция и чадър над нея, той лично би могъл да живее по-добре.

Институциите в България са една съвкупност от „частни събирателни дружества“, чиято цел е да рекетират и използват гражданите. Корупцията у нас е фатална на низово равнище. По върховете корупция има и в развитите държави, коментира в предаването „Нещо повече“ социологът Кънчо Стойчев.

Според него инициативи като Манифеста „За републиката“ трябва да се подкрепят: "Трябва много тежък, масиран обществен натиск. Докато не се събуди българското общество, но по истински каузи, а не както видяхме през 2013-та една смехотворна история по улиците, по този път няма да се получи. Ще се получи само, ако ножът опре до кокала и българинът наистина въстане за гражданско действие".

Кънчо Стойчев допълни, че в икономиката корупцията е много тежка и спъва бизнеса: "Административната среда за правене на бизнес в България е отвратителна, нетърпима. Никакъв 10-процентен данък няма да ни спаси. Аз предпочитам да платя по-висок данък, но да имаме работеща администрация и да не бъда рекетиран навсякъде.

Съзнавам, че ни чака дълъг процес, но ако искаме да запазим България трябва този процес да се случи", смята Кънчо Стойчев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст