ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Крайната екология загроби германската E.ON с 7 млрд. евро през 2015 г.

Вятърна електроцентрала

Най-голямата германска енергийна компания E.ON SE отчете огромни загуби през 2015 г., съобщава news.bg. Енергийният гигант е удвоил през миналата година нетната си загуба до рекордните 7 милиарда евро, става ясно от съобщение на компанията. Това е значително повече от предположенията на анализаторите за 6.4 милиарда евро загуба.

Основна причина затова е отказването на компанията от производството на енергия от въглищни и  газови централи и отписването на тези активи. Още през ноември E.ON обяви, че ще отпише активи за 8.3 милиарда евро. Това направиха и други големи енергийни компании в страната, сред които RWE AG и Energie Baden-Wuerttemberg AG, които отписаха активи съответно за 2.1 милиарда евро и за 700 милиона евро.

Компаниите от енергийния сектор в Германия предприеха този ход, след като правителството на страната прие стратегия за увеличаване значително на енергията, произвеждана от вятърни и слънчеви мощности за сметка на замърсяващите околната среда въглища. „Курсът напред ще бъде по-дълъг и по-труден от очакваното”, казва шефът на компанията Йоханес Тейсен.

Загубата на компанията без отписването възлиза нетно на 1.65 милиарда евро при продажби за общо 116.2 милиарда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст