ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Калфин: В България национални малцинства не съществуват

Министерски съвет Владислав Горанов - мин. на фин. Ивяйло Калфин - мин. на труда и социалната политика Румяна Бъчварова - мин. на вътрешните работи Бойко Борисов - министър-председател Томислав Дончев - вицепремиер

"България е еднонационална държава и национални малцинства не съществуват. Възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството като свободно избираем език. Никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език си избере в съответното учебно заведение".

Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин на вчерашното заседание на Министерския съвет. На него беше коментирано писмо от евродепутата Моника Маковей, адресирано до премиера Бойко Борисов и вицепремиерите Меглена Кунева и Ивайло Калфин.

В писмото се посочва, че румънската общност и румънското малцинство в България няма възможност да учи румънски и това се случва, защото на него не му се дават правата да се дефинира като малцинство. Включително се посочва, че има редица роми от румънски произход, които имат трудности да заявят, че са румънци. Посочват се села във Варненска област, например, където имало високо население на роми, много роми от румънски произход и това са села като Граф Игнатиево, Белослав, Изворско, Въглен, Любен Каравелово, Девня, Старо Оряхово, Одърци, Оборище и т. н., тъй като тези роми от румънски произход имат трудности и не могат да си заявят своята етническа принадлежност, съответно държавата не им дава възможност те да учат родния си майчин румънски език.

 

Ето какво си казаха министрите по темата:

ИВАЙЛО КАЛФИН: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, искам да обърна вашето внимание върху едно писмо, което е изпратено до министър-председателя, до госпожа Кунева и до мен от члена на Европейския парламент от Румъния госпожа Моника Маковей.

Госпожа Маковей в това писмо обръща внимание, че румънската общност и румънското малцинство в България няма възможност да учи румънски и това се случва, защото на него не му се дават правата да се дефинира като малцинство. Включително посочва, че има редица роми от румънски произход, които имат трудности да заявят, че са румънци. Посочват се села във Варненска област, например, където имало високо население на роми, много роми от румънски произход и това са села като Граф Игнатиево, Белослав, Изворско, Въглен, Любен Каравелово, Девня, Старо Оряхово, Одърци, Оборище и т. н., тъй като тези роми от румънски произход имат трудности и не могат да си заявят своята етническа принадлежност, съответно държавата не им дава възможност те да учат родния си майчин румънски език.

Аз мисля, че тук има една трайна позиция българската държава. Ние сме еднонационална държава. В България национални малцинства не съществуват.

Възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството (вероятно затова и до госпожа Кунева е писмото) като свободно избираем език. Никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език той си избере в съответното учебно заведение.

Обръщам внимание на това писмо, защото това е част от една доста дълго траеща позиция от страна на различни румънски представители, включително в Европейския парламент, като госпожа Маковей, които настояват да се вземат мерки в това отношение, което не способства по никакъв начин на добрите ни отношения добросъседски между двете страни.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря.

Госпожа Кунева да й отговори.

Мисля, че е хубаво и парламентарната комисия по външна политика да се запознае с това писмо, това по принцип е евродепутат, и тогава да се изготви отговор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст