ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Спирането на обществени поръчки не вреди на бизнес климата

даниела везиева

Спирането на обществените поръчки не се отразява на интереса на чуждестранните инвеститори в България. Това мнение изразява в интервю за БТА зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по повод спрените по нареждане на премиера Бойко Борисов поръчки за около 2 млрд. лв. в различни сектори. 

"Това не процес, който да е неочакван или необичаен в световната практика, не е нещо, което би могло толкова да смути бизнеса, че да превърне държавата в непривлекателна инвестиционна дестинация. Напротив – това показва воля, че ние искаме да се преборим с някои практики, които не са добри за страна ни", казва зам.-министърът.

Везиева информира, че към момента няма спрени обществени поръчки в структури, подчинени на Министерството  на икономиката. 

Комбинацията от насърчителни мерки към инвеститорите от страна на Министерството на икономиката с тези на местната власт биха превърнали страната в далеч по-привлекателна за чуждестранните инвеститори спрямо съседните ни държави, смята зам.-министърът. По думите й огромният проблем в България е регионалният дисбаланс и част от мерките за решаването му са свързани с местните политики. 

"Ако и тези политики станат допълващи към националните, тогава бихме могли да станем далеч по-добра дестинация от Румъния", казва тя  и препоръчва местната власт да направи анализ на разпоредбите си, на административните тежести и да се опита да намали част от тях.

Заместник-министърът посочи, че има достатъчно много основания за увеличаване или поне задържане на ръста на икономиката през тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст