ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нови такси за обжалване на търг

обществени поръчки

От 16 март ще влязат в сила нови такси за обжалване на търгове пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Те са разписани в правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки, който е публикуван за обсъждане и по всяка вероятност ще бъде одобрен още на следващото заседание на Министерския съвет идната сряда.

За производство по жалба пред КЗК занапред ще се плаща според прогнозната стойност на търговете – за такива до 1 000 000 лв. таксата ще е 1000 лв., при стойност от 1 млн. лв. до 5 млн. лв. – 3000 лв., а за по-скъпи процедури ще се дължат 5000 лева. При касационното производство пред Върховния административен съд ще се събира пропорционална такса в половин размер на тези, които са платени в комисията по конкуренцията. А за разглеждането на частни жалби във ВАС, образувани по реда на Закона за обществените поръчки, таксата ще е 10 на сто, но не по-малко от 100 лева.

Ефективно новите такси ще започнат да се прилагат за жалби, подадени след 15 април. По висящите производства допълнителни суми няма да се събират. 

В случая има един парадокс – погледнато формално, новите такси ще са до пет пъти по-високи от действащите сега, но реално ще са до три пъти по-ниски от събираните през последните две години. Това е така, защото от средата на 2014-а бяха въведени тарифи за обжалване в размер на 2% от прогнозната стойност на поръчката, но не по-малко от 850 лв. и не повече от 15 хил. лева. Преди, в зависимост от основанието, се плащаха от 850 до 1700 лева. Основният мотив на управляващите за близо десетократното увеличение беше, че така ще се намали броят на жалбите, чиято цел е само да забавят реализирането на съответните проекти. Практиката обаче не показа нищо такова – за 2013-а са били депозирани близо 1800 жалби, а през 2014-а техният брой е 1735.

Промените в тарифите бяха атакувани в съда от фирми и неправителствени организации с аргумента, че ограничават достъпа до правосъдие, който е гарантиран от конституцията и от европейските регламенти. Първото становище на ВАС по въпроса дойде миналото лято и с него приетата от Министерския съвет тарифа бе отменена, въпреки че от нея печелиха и самите съдии. После властта обжалва пред петчленен състав, а окончателното решение излезе преди дни – на 29 февруари. С него се потвърждава казаното от по-нисшата съдебна инстанция и на практика се слага край на космическите такси. С други думи, от 1 март би следвало да се прилагат старите разпоредби и жалбоподателите да плащат от 850 до 1700 лева. Но това, както изглежда, ще важи само няколко месеца. И от 15 април – три пъти по-скъпо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст