ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Туитър дава до 200 хил. долара на служителите си, за да не напускат

Twitter

Туитър дава бонуси до 200 хил. долара на служителите си, за да не напуснат компанията. Това може да се разгледа както като опит да бъдат запазени талантливите служители, така и като акт на отчаяние.

В момента компанията се опитва да запази репутацията си сред инвеститорите и служителите, след като стана ясно, че акциите на Туитър са загубили две трети от стойността си в края на 2015 година. На служителите са давани парични бонуси от 50 до 200 хил. долара, за да бъдат задържани поне в следващите 6 месеца или година, съобщи "Уолстрийт Джърнал".

Тази стратегия на компанията изглежда логична, след като през януари 4-ма топ мениджъри напуснаха компанията. Напрежението нарасна и след като се оказа, че Туитър не успява да направи продукта си по-привлекателен и да генерира повече пари от реклама. Социалната платформа не успя да отбележи ръст в потреблението си за последните три месеца на миналата година. Това се случва за пръв път от 2013-а насам.

"Месечното потребление в края на 2015 г. не бе добро, но през януари видяхме, че нещата се нормализират и има тенденция за повишаване на потреблението. Важно е да бъдем дисциплинирани в подхода си", сподели основателят на Туитър Джак Дорси след завръщането си в компанията. "Инвестирането в талант и дръзкото мислене са необходимост. Трябва да се подсилим, да развием и да задържим талантливите хора. Това е ключово за бизнес успеха на Туитър", допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст