ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Японската централна банка запази отрицателните лихви

японска банка

Централната банка на Япония остави непроменена своята парична и лихвена политика, но понижи очакванията си за развитието на икономиката, отваряйки по този начин вратата към по-нататъшни стимулиращи мерки през следващите месеци.

Решението на ЯЦБ последва ходовете на Европейската централна банка от миналата седмица за по-нататъшно намаляване на всички нейни основни лихви и разширяване на програмата за покупки на активи, което подчертава продължаващата борба от страна на основните централни банки за тяхното противопоставяне на забавящия се растеж на световната икономика.

Днешното решение на ЯЦБ е факт, след като на предходното заседание в края на януари тя изненадва финансовите пазари, въвеждайки отрицателна депозитна лихва от -0,1% (спрямо предходна лихва на ниво от +0,1%) в отчаян опит да подкрепи слабото представяне на икономиката, която се сви през последното тримесечие на миналата година с 1,1% и се очаква да нарасне много слабо в началото на 2016-а година.

Централната банка подчерта, че може да предприеме допълнителни стимулиращи мерки, ако това е необходимо за постигане на ценовата стабилност от 2% инфлация в средносрочен план.

ЯЦБ отбеляза, че икономиката е продължила своя тренд на сдържано възстановяване, въпреки че износът и производството са били мудни главно поради негативните ефекти от забавянето на развиващите се икономики.

Тя намали своите оценки за износа, отбелязвайки, че в последно време има пауза в процеса на подобрение на износа. В същото време обаче ЯЦБ каза, че частното потребление продължава да бъде издръжливо.

Банката също така понижи своите инфлационни очаквания, посочвайки, че те са отслабни в последно време и в тази връзка отново подчерта, че ще предприеме допълнителни стимулиращи стъпки, ако е необходимо, за да изпълни целта си за инфлацията от 2%, включително чрез покупки на повече активи и чрез допълнително понижение на вече отрицателната депозитна лихва.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст