Американски студент получи 15 години каторга в Северна Корея

Ото Уормбиър

Американският студент, който призна, че е откраднал пропаганден плакат от хотел в Северна Корея, бе осъден на 15 години принудителен труд за престъпления срещу държавата, съобщи днес Синхуа, цитирана от Франс прес.

Присъдата бе произнесена от Върховния съд на Северна Корея, допълни китайската агенция в кратка информация с източник Пхенян.

Двадесет и една годишният Ото Уормбиър, студент от Университета на Вирджиния, призна в края на февруари, че е извършил "тежки престъпления" срещу държавата.

Уормбиър заяви тогава, че жена духовник му предложила кола втора ръка на стойност 10 000 долара, ако занесе плаката като трофей в църква в САЩ. Тя обещала църквата да плати на майка му 200 000 долара, ако той бъде заловен в Северна Корея и не се върне повече.

Северна Корея отдавна прилага практиката да арестува чужденци и в миналото се е случвало да използва вкарани в затвора американски граждани, за да уреди визити на високопоставени американски държавни служители, тъй като Пхенян и Вашингтон не поддържат официални дипломатически отношения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст