Къмпингари: Осигурете вода, тоалетни и контейнери за смет по плажовете

къмпинг

Природосъобразният отдих да се превърне в основен приоритет на Министерството на туризма. За целта може се използва добрият опит на някои европейски държави, сред които Естония, Финландия, Исландия, Черна Гора, Норвегия, Полша, Швеция, Франция и Дания. За това настояват от Българската асоциация за къмпинг и караванинг в отворено писмо до медиите. Официалното становище е изпратено и до премиера Бойко Борисов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

Дебатът за т.нар. "диво кампингуване" разпалиха предлаганите и приети от парламента на второ четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Новите правила предвиждаха забрана на къмпингуването и паркирането на автомобили на 100 метра от морския бряг (зона А). Нарушителите бяха заплашени с глоби между 1000 и 10 хил. лева. Под натиска на природозащитниците и след протести в цялата страна премиерът Бойко Борисов разпореди на ГЕРБ да внесат поправки в закона, с които да се отмени въведената забрана за къмпингуване и паркиране в близост до морския бряг.

Къмпингарите настояват да бъдат определени места за отдих, на които да е възможно пребиваването с палатка, кемпер или каравана, като се осигури достъп до вода, тоалетни и контейнери за смет.

"При липсата на достатъчно категоризирани къмпинги и алтернативи за подобен вид отдих това означава ТОТАЛНА забрана на къмпингуването и вкарването ни в бетонния Аll inclusive и изнасянето ни (на българи от средната класа) изцяло за почивка в чужбина", аргументират се любителите на дивото къмпингуване.

Според тях държавата трябва да се намеси и бензиностанциите да бъдат пригодени да обслужват кемпери и каравани. Исканията им са те да предлагат услуги като зареждане на вода, източване на мръсна вода, обслужване на химически тоалетни и други.

От асоциацията настояват още и за създаването на кемпер стопове на ключови места в страната – с удобства за обслужване на кемпери и каравани и с регламентиран краткосрочен престой – 24 или 48 часа – като по-лесно реализуема алтернатива на къмпингите.

Природолюбителите настояват ясно да бъдат формулирани понятия като "къмпингуване", "бивакуване", "паркиране на кемпер или каравана", "къмпинг", "кемпер стоп", "зона за отдих", както и да се изготви добър закон "в полза и на държавата, и на хората от къмпинг и караванинг обществото". Наред с това от асоциацията настояват за облекчаване на процедурите по изграждане и категоризиране на къмпинги.

От там обявиха категорично, че се разграничават от екоактивистите и всякакви политически и икономически организации, използващи протестите за свои цели.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст