Онлайн апликация спасява българското здравеопазване

електронно здравеопазване

Бъдещето на електронното здравеопазване ще зависи от нова здравна апликация. Около това мнение се обединиха специалисти в областта на електронното здравеопазване на форум в сградата Информационното бюро на Европейския парламент в София. Страната ни участва в проект за изграждане на интегрирани социални и здравни услуги.

Според директора на отдел "Е-здравеопазване и оценка на медицинските технологии" към Европейската комисия Тапани Пиха този проект ще бъде ключов за намаляване на публичните бюджети за здравеопазване.

Новата апликация сама по себе си ще представлява система, която ще напомня на пациентите за предстоящи прегледи, ще позволява достъп до медицинската история, ще управлява плащанията за медицински услуги и ще предоставя онлайн навигация до най-близките болници, аптеки и фитнес центрове, обясни Ралица Драгоева от дирекция "Здравеопазване" към Столична община.

Тя подчерта, че общината ще следва политиката на Министерство на здравеопазването като изрази желание за сътрудничество и подкрепа по изграждането на обща информационна система.

Доц. Стайко Спиридонов, който е специалист по естетична хирургия и член на Европейския съюз на частните болници, обърна сериозно внимание на критичните точки в здравната ни система.

Според него основният проблем на българското здравеопазване са разрушените взаимоотношения между лекари и пациенти. Затова той препоръча по-скоро да се премине към е-здравеопазването. "Важно е да предприемем стъпки в тази посока по примера на повечето европейски държави. Още по-важно е да се възстанови доверието към лекарите и да се изгради единен стандарт в лечението на пациентите", поясни специалистът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст