Американци плашат НЕК с арбитраж

Оливие Маркет - изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България

Ако Националната електрическа компания не успее да се разплати с "AES Марица-изток 1" за произведена, но неразплатена електроенергия, американските собственици на централата ще потърсят правата си в международен арбитраж, съобщи през седмицата пред БНР изпълнителният директор на "AES България" Оливие Маркет. 

След напрегнати преговори, проточили се няколко месеца, енергийното министерство и НЕК успяха в началото на април 2015-а да коригират изключително тежките дългосрочни споразумения за изкупуване на електроенергията от ТЕЦ "AES Марица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобъл  – Марица-изток 3". Срещу намалението на цената за разполагаемост обаче държавата пое ангажимента да изплати натрупаните задължения, които тогава бяха около 700 млн. лева. Парите трябваше да бъдат осигурени с кредит от Българския енергиен холдинг, само че това все още не е станало, а дълговете продължават да растат застрашително и вече надхвърлят 1 млрд. лева. Около 600 млн. лв. е дългът на НЕК към "AES Марица-изток 1", а останалите са към "Контур Глобал Марица-изток 3".

След две провалени процедури сега енергийният холдинг преговаря с консорциум между лондонския клон на италианската банка IMI S.p.A., люксембургския клон на  Bank of China Limited и J.P. Morgan Securities за осигуряване на търсените 650 млн. евро. Очаква се отпускането на мостово финансиране за срок до 12 месеца, без обезпечение, което след това  ще бъде рефинансирано чрез последващо пласиране на облигационна емисия. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви през седмицата, че дискусиите около конкретните параметри на кредита трябва да приключат до десетина дни. Именно поради тази причина се наложи поредно удължаване на срока на споразумението с американските собственици на централите до края на април.

"Аз мисля, че това е един достатъчен срок, в който да бъдат завършени преговорите с финансиращите институции, парите физически да бъдат получени и  преведени на "AES", отбеляза Оливие Маркет. Веднага след разплащането между енергийните фирми ще влезе в сила и договореното намаляване на цената за разполагаемост на двете американски централи, което се очаква да пести по около 100 млн. лв. годишно на НЕК.

Издължаването на солидната сума ще помогне и на държавните "Мини Марица-изток", тъй като двете американски централи обещават веднага след това да им платят общо 330 млн. лв. за доставени въглища.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст