САЩ не признават кюрдската автономия в Северна Сирия

кюрди сирия

Държавният департамент на САЩ реагира на обявената от сирийските кюрди вчера автономия в Северна Сирия чрез създаването там на Северен федерален район, като заяви, че не признава самоуправляващи се зони в разкъсваната от гражданска война страна, предаде Ройтерс.

"Ние не подкрепяме самоуправляващи се полуавтономни зони в Сирия и желаем да видим една обединена, цялостна Сирия с друго правителство, което не се ръководи от Башар Асад и което да отговаря на желанията на сирийския народ", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. Тази цел се подкрепя и от други страни, добави той.

Сирийските кюрди обявиха вчера създаването на федерален район в зоната, която е под техен контрол в северната част на Сирия. Основните кюрдски групировки одобриха създаването на федерална система на управление за Рожава (сирийски Кюрдистан) – Северна Сирия, заяви Сиханук Дибо, представител на най-голямата кюрдска партия в Сирия – Партия на демократичното единство.

По повод на съобщението на кюрдите сирийското правителство заяви, че създаването на подобна федерална система на управление в контролираните от кюрдите райони в Северна Сирия няма юридическо, политическо, икономическо или социално въздействие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст