Ще чистят кадрите на Радан от властта

Парламент Пресконференция Цвета Караянчева Александър Ненков

Парламентарната група на Бойко-Борисовата формация излезе със специална декларация в четвъртък (17 март), в която настоя премиерът да дойде в Народното събрание и да обясни „докога „опозиционерите” на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта“. Звучи някак смехотворно, познавайки характера на Борисов, депутатите от ГЕРБ да предявяват каквато и да е претенция към лидера си, освен ако това не е съгласувано предварително. "Възмъжалата" изведнъж Цвета Караянчева, както и колегата й Александър Ненков, известни като "остриетата на Цветанов", изиграха главните роли в поредния спектакъл, режисиран от лидера им. Той пък пак доказа актьорските си способности, като се направи на много изненадан, че групата действала зад гърба му.

Управляващата партия ГЕРБ на практика предприе офанзива срещу обявилата се в опозиция ДСБ и нейните представители във властта като акт на отмъщение след конгреса на формацията в неделя, където се изляха доста остри критики срещу герберско-коалиционното  правителство.

„Ще питаме премиера докога ще търпи тези хора и техните лъжи – че са в опозиция, докато всъщност са в управлението на държавата. ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ, самообявили се за опозиция на думи, а на дела, участващи в управлението“, закани се в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева и добави, че списъкът на тези назначения е много дълъг.

"Верно ли така е казала!", пък се учуди по-късно Борисов, изненадан уж от журналистически въпроси в белгийската столица. "Докато капитанът е в Брюксел, бунт на кораба", възкликна без притеснение той.

С нетърпящ възражение тон Караянчева заяви, че групата на ГЕРБ отказва повече да носи отговорност за действията на Кънев и неговите съпартийци. Народните представители от партията мандатоносител ще настояват също прокуратурата да се самосезира и „да провери дейността на няколко скандални назначения от квотата на ДСБ в държавното управление и всички скандали, изнесени в медиите”. Секретарят на парламентарната група на ГЕРБ Александър Ненков пък изброи поименно хората на ДСБ, заемащи различни позиции в управлението, като в списъка включи не само здравния министър Петър Москов, но и военния Николай Ненчев. Последният е лидер на една от малките партии в Реформаторския блок – БЗНС, но на националната конференция на ДСБ миналата неделя той възторжено обяви пред делегатите: "Аз съм ваш министър!"

Депутатите на ГЕРБ поискаха освобождаването на опозиционните кадри от Реформаторския блок да започне от шефа на съвета на директорите на ТЕРЕМ Стоил Яков, който бил „лично назначение на Радан Кънев“, да продължи с министрите Москов и Ненчев, та чак до последния съветник, вкаран във властта от партията на Радан Кънев. Нещо повече – Яков да бъде даден и на прокуратурата, призоваха още герберите. По думите на Караянчева те имали сигнали, че дружеството е източвано чрез корупционни схеми, а парите отивали в „черната каса” на ДСБ под надзора на Кънев. „Настояваме пред премиера Бойко Борисов да бъде проверен договорът за адвокатски услуги на кантората на Радан Кънев, сключен отново от същото дружество на стойност 2000 лв. на месец, като информацията, с която разполагаме, е, че за 2015 г. тази адвокатска кантора е получила 20 000 лв., въпреки че в дружеството има отделен юридически отдел”, посочи още тя.

Ненков пък изчете списък с „част от назначенията на възлови позиции в държавните дружества и изобщо в държавата” на хора от ДСБ, за които той също натърти, че били лични назначения на Радан Кънев. В Министерството на енергетиката пък човек на Радан бил заместник-министър Николай Николов, чиято съпруга била сътрудничка на Кънев в адвокатска кантора. "Тази жена изготвила и договора за правна помощ на ТЕРЕМ с кантората", каза депутатът.

След това Ненков припомни, че при създаването на кабинета министърът на здравеопазването също е бил посочен като лично назначение на Кънев. От ГЕРБ искат прокуратурата да провери и всички обществени поръчки в Министерството на отбраната.

„Време е тази политическа шизофрения да бъде прекратена и излекувана. Ние не оспорваме експертните качества на изброените хора, но настояваме Радан Кънев и ДСБ един път завинаги да се определят – опозиция ли са, или са част от управляващите”, категорична беше Караянчева. Попитана дали ГЕРБ ще иска оставките на Москов и Ненчев, депутатката все пак беше предпазлива и обясни, че парламентарната група първо ще изслуша позицията на премиера Борисов. Тя обаче настоя, че хората на ДСБ трябва да напуснат постовете и съответните облаги. Герберите поставиха и още едно условие – Реформаторският блок „да излъчи единна кандидатура на един лидер, който да носи отговорност за законодателната политика и гласуването”.

Най-впечатляващото от тази "буря в чаша вода" е безсрамното признание, че властта носи облаги, и откритият сблъсък по темата: на кого колко от нея се полага. Нещо, което публично и нахално вълнува само мозъците на нашите депутати.

Ден преди този парламентарен спектакъл заместник-председателят на АБВ Румен Петков също обяви, че партията му ще настоява пред премиера и ГЕРБ кадрите на ДСБ да напуснат управлението.

Водевилът на ГЕРБ беше приет с насмешка от останалите депутати. Според Патриотите разигралото се е пълен цирк, тъй като всичко е координирано с Бойко Борисов и е поръчано от него. Преди заседанието на здравната комисия в парламента същия ден (четвъртък 17 март) Петър Москов каза пред журналисти, че е готов да си подаде оставката, но при условие че Бойко Борисов му я поиска. И докато депутатите от ГЕРБ му я искаха, той демонстрира, че за година и нещо в кабинета е "прихванал" от арогантността и лексиката на премиера. "Българинът сам си е виновен, че е болен, защото пуши цигари, пие ракия и яде боклуци", обяви докторът и се възмути, че после искали пари от него (това да ви звучи познато?).

Пръв на исканията на ГЕРБ реагира съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите Найден Зеленогорски, който обяви, че Москов и Ненчев са министри на Реформаторския блок. „Няма персонални министри на един или друг, те са министри на Блока”, отсече той. Зеленогорски защити двамата, като изтъкна, че те се справят изключително добре и имат подкрепата на Блока.

Няколко часа след като ГЕРБ поиска отстраняването на кадрите на ДСБ от заеманите властови позиции, Радан Кънев даде извънреден брифинг. „Конфликтът между парламентарната група на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов колкото и да е очевиден, не е наш проблем. Ако парламентарната група на ГЕРБ не е доволна от кадровата политика на правителството, то тя може да поиска вот на недоверие”, посъветва той. Кънев напомни за предупреждението на Борисов преди три седмици, че очаквал атаки срещу себе си, но едва ли е смятал, че ще дойдат от собствените му депутати.

„Не се учудвам, че колегите от ГЕРБ разглеждат властта като ползване на облаги. Именно затова ДСБ е опозиция, защото ни омръзна да служим за параван на разпределението на тези облаги между ГЕРБ и ДПС. Чудя се докога част от колегите от Реформаторския блок ще търпят това унизително положение и на каква цена”, каза още лидерът на ДСБ в краткото си изявление. Той допълни, че не знаел каква е причината за „тази публична истерия“, но предположи, че атаката на ГЕРБ се дължи на заявеното намерение на партията му да поиска разследване на собствеността на „Булгартабак” и публично свързваните с холдинга контрабандни канали в Турция и Близкия изток. Кънев се зарече, че ДСБ ще доведе тази политическа инициатива докрай, но отказа да отговаря на журналистически въпроси.

От Брюксел премиерът Борисов обеща, че ще се срещне с депутатите на ГЕРБ, за да види какво очакват, но призна, че двояката позиция на Реформаторския блок пречела на кабинета. Борисов разясни още, че подписаното споразумение не е с ДСБ, а с Реформаторския блок, а пък за министрите и управлението на кабинета отговарял той. „Така че предполагам хората от ГЕРБ започват да недоволстват от ежедневните изяви на някои от членовете на Реформаторския блок, които не излизат от Реформаторския блок, а се правят на опозиционери с кадрите, които имат във властта Но не е морално да даваш акъл като опозиционер и в същото време да имаш толкова много кадри, и то на възлови места. Може би затова колегите от ГЕРБ са решили да реагират“, заключи Борисов и защити министрите Москов и Ненчев. От думите му обаче не стана ясно какво точно ще предприеме – ще жертва ли любимите си министри, или ще ги запази, а ще се разправи само с останалите от ДСБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст