ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гърция засили контрола над мигранската вълна

мигранти бежанци имигранти

Властите в Гърция започнаха прехвърлянето на бежанци и мигранти от гръцките острови в Егейско море към северна Гърция. Така на практика Гърция започна изпълнението на приетото преди дни споразумение на Съвета на Европа за бежанците, съобщава националното радио.

В градовете Кавала, Солун и Драма са образувани новите бежански лагери за мигранти от островите. Поради липса на възможност за настаняване, трансферите към Пирея са прекратени.

От днес всеки пристигнал мигрант на гръцките острови се счита за нелегално пребиваващ в европейска страна. Един от лагерите на Лесбос става пункт за задържане на нелегални мигранти.

Гръцкото правителство е удовлетворено от постигнатото в Брюксел споразумение. Следенето на изпълнението на договореностите ще се извършва от близо 2 300 експерти, които вече пристигат на гръцките острови. Премиерът Алексис Ципрас е поел лична отговорност по спазване на европейския план като от днес ръководи новосформирана комисия по мигрантската криза.

В Идомени, мигрантите са започнали да проявяват съгласие за преместване към бежанските центрове, макар и не масово. Раздадени са им информационни материали, в които се указва, че продължаването им към Македония е невъзможно и в този контекст да не вярват на слухове и да не плащат на трафиканти. По този повод в лагерите се забелязва напрежение от безнадежност, че това е краят на европейската мечта.

Днес на Лесбос пристигнаха 800 души от Турция, но повечето от тях са с фалшиви паспорти. До няколко дни те ще бъдат върнати обратно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст