ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бундесбанк: Последният пакет със стимулиращи мерки на ЕЦБ не е убедителен

бундесбанк

Президентът на Бундесбанк и член на Управителния съвет на Европейската централна банка Йенс Вайдман заяви в интервю през уикенда, че последният кръг от стимулиращи парични и лихвени политики, предприет от ЕЦБ през седмица, не е бил убедителен, като той отново предупреди за намаляваща ефективност на провежданата политика и за повишаване на рисковете от т.нар. "странични ефекти".

Пред немската вестникарска групировка Funke Mediengruppe Вайдман призна, че настоящите ниски темпове на инфлация биха могли евентуално да се "втвърдят", но той все още не вижда подобна опасност.

Ние продължаваме да очакваме растеж на икономиката и покачване на цените. Не съществува риск от дефлация. Но приетият стимулиращ пакет е прекалено мащабен и не ме убеждава като цяло, посочи шефът на Бундесбанк.

Предупреждавайки за рисковете върху финансовата стабилност, идващи от рекордно ниските лихвени проценти, той също така посочи, че действията на ЕЦБ не трябва да подкопават доверието сред гражданите, че тези мерки могат да има обратен ефект за паричната политика.

Йенс Вайдман изрази и съмнение относно новата система за ротация на Управителния съвет на ЕЦБ, която го остави без право на глас на последното заседание на 10-и март, посочвайки, че това е предизвикало дебат за легитимността на взиманите от банката решения.

В интерес на истината, така или иначе всички членове на Съвета продължават да се включат в дискусията и аз не смятам, че решението би било различно, ако не се прилагаше ротационния принцип, допълни той.

Запитан за възможността за прилагане на политика на т.нар. "летящ хеликоптер, разпръскващ пари", президентът на Бундесбанк отхвърли подобна идеята, заявявайки, че парите не падат от небето и че подобна мярка рискува да разтвори гигантски дупки във финансовите  баланси на централните банки. Според него това би довело до пълно сливането на паричната и на фискалната политики и по този начин ще се наруши независимостта на централната банка.

Повод за неговите последни коментари даде изказване на главния икономист на Европейската централна банка Петер Прает в края на миналата седмица. Запитан от италианския вестник "Ла Република", дали ЕЦБ може просто да печата пари и да ги предоставя на гражданите от еврозоната под формата на директни кредити (представляващо екстремна форма на стимулираща парична политика, предвидена от американския икономист Милтън Фридман, който използва метафората на "летящ хеликоптер, разпръскващ пари"), Прает отговори, че това е една възможност, поне на теория.

Да, всички централни банки могат да го направят. Вие можете да емитирате валута и да я разпространявате до хората. Това са "хеликоптерни пари", отбеляза главният икономист на ЕЦБ, но в същото време предупреди:

Въпросът е, дали и кога е уместно да се прибегне до този вид финансов инструмент, който е наистина екстремен инструмент.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст