Ако се намали данъка добавена стойност върху хляба на 5%, то цената му ще намалее от 1 лев до 85-87 стотинки, или с около 15%. Това заяви Председателят на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева в ефира на Би Ти Ви.
По думите й, това би имало незабавен положителен ефект върху потребителите. Според нея намаляването на ДДС-то ще доведе до изсветляване на сектора, тъй като финансовият ресурс, който би бил спестен ще конкурира редовните производители с нелегалните. В момента с част от тези около 15-20 стотинки се използват от сивия сектор за разплащане по веригата, като освен всичко друго водят и до ощетяване на държавата с ДДС.
Кукушева се съгласи, че хлябът ни сред най-евтините в световен мащаб, но спрямо официалните доходи на масовия българин, хлябът ни е скъп.
В сектора първичната суровина – зърното, е субсидирана и от европейския, и от националния бюджет, тоест количествата са проследими и държавата би трябвало да може да се справи със сивата икономика, категорична бе Мариана Кукушева.
Припомняме, че в понеделник КТ "Подкрепа" и "Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите" (НБСХС) подписаха споразумение за съвместна работа за реализиране на идеята за намаляване ДДС-то на храните и по специално на хляба до 5 процента.