За да бъдат представителни пред отношенията си с властта, браншовите организации на земеделски производители и на преработватели трябва да се обединят в по-стройни и компактни структури, вместо досегашната разпиляност в различни асоциации. Това предвижда внесеният в парламента Законопроект за браншовите организации на земеделските производители и преработватели на земеделска продукция, предложен от председателя на парламентарната агрокомисия Румен Христов и други депутати.
Така новосформираните организации ще бъдат признати за представителни, ако обединяват най-малко 30 на сто представителност от съответния бранш, а годишният обем на произведената от членовете им продукция е поне една трета от производството на сектора. Новите организации ще могат да представляват и защитават интересите на своите членове пред местната власт и съответните институции. Те ще могат да участват в консултативни съвети към МЗХ, в разработването на стандарти и стратегии.
Предложението е представителите на производителите да бъдат разделени браншово в 21 организации според основни дейности:
– бубарство,
– винено грозде,
– говедовъдство,
– гъбопроизводство,
– зайцевъдство и други дребни животни,
– зеленчукопроизводство,
– зърнени култури,
– картофопроизводство,
– лечебни и етерично-маслени култури,
– мед и пчелни продукти,
– овощарство,
– овцевъдство и козевъдство,
– оранжерийно производство,
– производство на биологични продукти,
– птицевъдство,
– свиневъдство,
– семепроизводство и посадъчен материал,
– технически култури,
– тютюнопроизводство,
– цветарство,
– ягодоплодни и черупкови.
Според предложението преработвателите, независимо дали са физически и юридически лица, които и са регистрирани по Закона за храните, ще могат да се сдружават в браншови организации в от следните сектори:
– мелничарство,
– преработка на биологични продукти,
– преработка на месо и месни продукти,
– преработка на мляко и млечни продукти,
– преработка на пчелни продукти,
– преработка на плодове, зеленчуци и ягодоплодни,
– производство на комбинирани фуражи,
– производство на растителни масла,
– хлебопроизводство и сладкарство.
Браншовите организации могат да се обединят на доброволен принцип в Камара на земеделските производители и Камара на преработвателите на земеделска продукция. Според вносителите с приемането на закона ще бъдат идентифицирани браншовите организации, ще бъде стимулирано сдружаването, ще бъдат регламентирани отношенията на бизнеса с изпълнителната власт.
Законопроектът не предлага тази промяна да се отнася за производителите на риба и аквакултури, сдружения на водоползватели, преработватели на тютюн и производители на цигарени изделия, за производството на бира и вино.