Депутатите погазиха Конституцията със съдебния закон

Конституция

Депутатите нарушиха изричен текст в конституцията, след като не приеха промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) до 22 март, напомня днес "Правен свят".

"Народното събрание в срок до три месеца от влизането в сила на този закон приема законите, които се отнасят до прилагането на чл. 130 а и 130 б", записаха в преходните разпоредби на конституцията народните представители в началото на декември м. г. Те бяха обнародвани на 18 декември и влязоха в сила на 22 декември. Това означава, че промените задължително трябваше да се приемат до 22 март.

Става дума за поправка, смятана за основа на съдебната реформа – разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия. Те ще се занимават с кадровите проблеми в отделните общности, с атестирането, с дисциплинарните наказания. Отделно ВСС ще има и пленум, който ще включва всички членове. В този състав съветът ще решава общи за системата въпроси – бюджет, годишни доклади, сгради.

Тези промени можеха да станат, без да бъдат гласувани измененията в Закона за съдебната власт. Депутатите обаче записаха изрично задължение за промени и дори нарочно сложиха думите "в срок до три месеца".

Промените в ЗСВ бяха вкарани в парламента наскоро от правителството и минаха само на първо четене. До момента те бяха гласуване само в правна комисия и предстои гласуването им на второ четене в парламента. След приемането им трябва да бъдат обнародвани и да влязат в сила, но дотогава парламентът ще продължава да е в нарушение на конституцията. От това нарушение обаче не следват никакви последиици.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст