До месец Русия забранява целия внос на растителна продукция от Турция

Пазар

До три-четири седмици Русия може да забрани вноса на абсолютно всички растителни продукти от Турция, включително и цитрусовите плодове и ядки. Това предаде специално за ТАСС помощник ръководителя на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол на Русия Алексей Алексеенко.

Според него Турция не реагира на изискванията на руското ведомство, и "Вероятността да бъде забранен целия внос растителни продукти е много висока".

Причините за забраната

Забраната за внос на всички растителни продукти от Турция включително цитрусови плодове и ядки е свързана с недоверието на фитосанитарната служба на Русия относно качеството на внасяните продукти, включително и онези категории, които до момента не будеха съмнение за опасност. "Въпреки многократните ни съобщения към колегите за нарушения и лошото качество на някои от продуктите, до момента не сме получили никакъв отговор". Според Алексеенко в момента възниква въпросът до колко можем да се доверим на турските фитосанитарни сертификати, по принцип. "На нас ни е нужен постоянен диалог и комуникация, която за сега не получаваме. Това води до недоверие към самата служба", обобщава представителят на руската служба.

В последно време Турция неколкократно е внасяла в Русия неприемлива във фитосанитарно отношение продукция. През февруари 2016 г. Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол на Русия предупреди, че може да въведе ограничения на вноса турски плодове и зеленчуци, непопадащи в момента в обхвата на икономическите санкции към Турция. Припомняме, че на 17 март надзора наложи забрана за внос от Турция и от трети страни с производител Турция на нарове и сладък пипер, като тогава обявихме, че списъка със забранени за внос на стоки може да бъде разширен, а периодът на санкции удължен.

От 1 януари 2016 г. Русия забрани вноса на редица хранителни продукти от Турция. По специално забраната засяга вноса на ягоди, портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, сливи и др. Рестриктивните мерки засягат и зеленчуци като домати, краставици, карфиол, броколи и лук. В допълнение е забранен вноса на замразено трупно месо и карантии. Забраната важи и за турски карамфил и сол.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст