Мая Манолова подкрепи протеста на джипитата

Встъпване в длъжност на новия омбудсман на Република България Мая Манолова. Мая Манолова

Протестите на лекарите са справедливи. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на откриването на дискусия "Правата на гражданите като пациенти в светлината на здравната реформа", в която участват депутати, представители на Министерството на здравеопазването, на Българския лекарски съюз и на пациентски организации.

По думите й, ако преговорите между общопрактикуващите лекари и здравното министерство се подновят, може и да се стигне до добро решение, а и няма документ, който да не може да се коригира. Манолова уточни,че в качеството си на омбудсман, неведнъж е изпращала становище и препоръки, свързани със здравната реформа, в които е предупреждавала, че ще се стигне до настоящата ситуация.

Според омбудсмана нарушеният диалог, взимането на решения еднолично без мнението на пациенти и лекари, както и нормативният хаос са основните проблеми в сферата на здравеопазването. Манолова допълни, че вчера е бил обнародван анексът към Националния рамков договор 2015 год., който се основава на две наредби, като едната от тях вече е отменена. Според нея така се получава пълна "нормативна каша". "Ситуацията се влошава допълнително и от лекарските протести", завърши тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст