Татяна Дончева: Концепцията на антикорупционния закон е сбъркана

Татяна Дончева

Винаги може да има акции срещу корумпирани хора въз основа на Наказателния кодекс. Законът "Кунева-Борисов" не е необходим, за да има тази акция, нито пък е достатъчен. Това каза в предаването “12+3“ лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

"Започнах моя професионален път през 1985 г. като младши прокурор в окръжна прокуратура. Тогава в окръжните съдилища се гледаха делата по глава трета от ВСГ, която предвижда преследване на хора на базата на рекапитулацията на приходи и разходи, на доходи и придобито имущество. Ужасно е, когато констатираш, че 25-26 години след началото на прехода ние пак сме до онзи закон, който беше един от първите отменени в демократичния период като мракобесен. С този закон, за който върховните съдии абсолютно пестеливо, възпитано и уважително са написали много дълъг критичен доклад, независимо, че той се приема враждебно от правителството и от някои политически среди, този доклад трябва да бъде прочетен и преосмислен. Струва ми се задължително, след като този законопроект „Кунева-Борисов“ е компилация на няколко трагични закона, с много дефекти в прилагането, да се направи преглед на резултатите от прилагането на трите съставни закона в продължение на последните 3-4-5 години".

Според Татяна Дончева концепцията на антикорупционния закон е сбъркана: "Има сбъркано нещо в закон, който предвижда по чисто формални критерии започване на една проверка на цялото имущество на съответния човек, заемащ обществена, публична длъжност, в който без негово участие ще се засягат интереси на негови близки хора, съжители, съпрузи, деца. Без той да участва в производството ще се приеме въз основа на доклада на тази Комисия по презумпция, че вие дължите пари, ще ви блокират цялото имущество и сметки и вие ще започнете тепърва да си събирате доказателства за какво сте виновен и за какво сте невинен. Това е откровена идиотия. Намирам за идиотия продължаващото законодателно еволюиране в посока, че не трябва да ви се търси престъпна дейност за придобиване на някакви доходи, които от времето на Маргарита Попова се наричат необяснимо богатство. Ние сме пазарна икономика, ние не сме социалистическо общество, където да търсим шивачите за неплатен патентен данък, нито бръснарите, които бръснат по домове. Трябва да има някаква връзка между престъпление, което сте вменили и престъпни резултати ерго обогатяване.

Не може Цветан Василев да има обвинение за 6 милиона присвоени пари и комисията „Кушлев“ да му търси 2 милиарда и 505 милиона. Защото вие ако имате обвинение за 5 милиона, няма какво да имате за останалите 2 милиарда и 505 милиона. Това нещо е системна практика, въпреки тълкуването на Върховния съд, че трябва да се търси причинна връзка", каза още Дончева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст