Воислав Шешел оправдан по всички обвинения

Международният съд в Хага подкрепи независимо Косово.

Лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел не е виновен за престъпления против човечеството, обяви Хагският трибунал. Той е оправдан по всички обвинения. Съдия Жан-Клод Антонети обяви днес решението на Международния трибунал за бивша Югославия. Обвинителният акт срещу Воислав Шешел е пълен с неясноти и непоследователност, заяви съдия Антонети и обяви неговото освобождаване.

Срещу Воислав Шешел бяха отправени 4 обвинения за „престъпления срещу човечеството“ и 6 обвинения „за нарушаване на законите и правилата за водене на война“. Сръбският политик и доктор на правните науки беше обвинен в убийства, нехуманни дела, преследвания на политическа, расова и верска основа, изтребление и нападения над цивилни хора по време на войните след разпадането на бивша Югославия.

Те са извършени през периода 1991-1993 година на територията на Хърватия, Войводина (Сърбия), Босна и Херцеговина.

Обвиняемият не присъстваше по време на произнасянето на присъдата. Международният наказателен съд за бивша Югославия позволи на Шешел да се върне в Сърбия през 2014 г. за лечение от рак.

Наскоро 61-годишният Шешел отново влезе в сръбската политика и взе участие в демонстрации срещу решенията на трибунала.

Преди седмица Хагският трибунал произнесе присъда от 40 години затвор за Радован Караджич, бившия лидер на босненските сърби, обвинен в геноцид и престъпления против човечеството.

След произнасянето на присъдата на Радован Караджич, Шешел говори на анти-правителствен митинг в Белград, където нарече наказанието "присъда на сръбския народ".

Той обвини за пореден път трибунала в Хага в необективност, дискриминация и опетняване на световната представа за сръбската държава. Според него управляващите в страната трябва да настояват за премахване на Хагския трибунал и да поискат обвинените сърби да се върнат в родината си.

Шешел е една от личностите, предизвикали най-голям шум около съдебните дела срещу тях в Трибунала.

"Сегашният президент Томислав Николич и премиерът Александър Вучич са мои съучастници. Никога и нищо не съм правил без тяхно участие", каза Воислав Шешел в интервю за "Нюзуик".

"Колкото по-голямо бъде наказанието ми, толкова по-силна ще бъде моята идеология за Велика Сърбия", написа лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел в Туитър преди съда да обяви решението си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст