Цветановщината ни струва все по-скъпо

Алексей Петров

Рекордното обезщетение от 85 121 917.56 евро искат от държавата двамата братя Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците, които преди шест години бяха задържани и забъркани в аферата "Октопод". Сега те съдят държавата за вреди – не само заради униженията покрай ареста си, но и заради обезпечителните запори и възбрани върху фирмите и имуществото на семейството, които бяха наложени през 2010 г. по искане на Комисията за конфискация на имущество, придобито от престъпления. Тези обезпечителни мерки са вдигнати едва през 2013-2014 г., когато всички обвинения срещу братята Стоянови на практика бяха снети.

Дамбовците бяха задържани през февруари 2010 г. в домовете си. Повече от два часа Пламен Стоянов лежа гол и вързан с белезници на пода пред очите на семейството си, преди да го подкарат към ареста. А там вече имаше общо 13 души – всичките задържани заради "мегаоперацията", която тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов нарече "Октопод". Всичките участници в тази група – не само Дамбовците, но и бившата барета Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и други, бяха нарочени за участие в престъпна група, занимаваща се с източване на ДДС, с проституция и изнудване. За обвиненията се разбираше първо от телевизионните екрани, откъдето хлевоустият Цветанов "громеше" и бизнеса им.

Впоследствие обаче всичките обвинения срещу Пламен и Йордан Стоянови се стопиха. Накрая остана само едно – за незаконно отглеждане на три тигъра, открити в имението им край Кремиковци. Само че когато това дело все пак стигна до ВКС, прокуратурата сама си оттегли обвинението. И това бе краят на "Октопода" – поне за двамата Дамбовци.  Наказателното производство срещу двамата братя е приключило през февруари 2014 г., обезпечителните мерки са вдигнати чак през септември същата година, при това без никакво извинение.

Още преди да приключи наказателното преследване срещу тях обаче двамата вече бяха подали иска си за рекордно високото обезщетение пред съда в Страсбург – от свое име, от името на съпругите си и на петте им деца, както и няколко техни търговски дружества. Твърди се, че размерът на претърпените вреди от тези действия на комисията за конфискация е установен от експерти на "Делойт". А основното оплакване в жалбата е, че чрез наложените върху фирмите и имотите им запори и възбрани е било нарушено правото на собственост на двамата братя, защото в продължение на години те не са можели да се разпореждат и да се ползват в пълнота от това, което притежават.

На 31 март тази година съдът в Страсбург отклони иска на двамата братя Стоянови – по една-единствена причина: защото според магистратите те трябва първо да изчерпят вътрешния правов ред за защита на правата си, а това не се е случило. Тоест Стоянови ще трябва да се обърнат първо към българския съд и да водят дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

За сметка на това държавата бе осъдена да им плати общо 80 000 евро, но за друго: заради причинените унижения по време на показния им арест във връзка с акцията "Октопод" и за нарушаване на презумпцията за невиновност – отново заради интервюта на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Впрочем, само в един ден – на 31 март, Европейският съд по правата на човека в Страсбург на три пъти осъди България потри различни дела, свързани с акцията "Октопод". В резултат държавата (или по-скоро целокупното й население) сега трябва да плати обезщетения в общ размер на 109 700 евро (без да броим лихвите). Не само на Дамбовците, а и на бившата барета Алексей Петров, на Антон Петров-Хамстера. Всичките тези хора, които преди шест години бяха арестувани, влачени с белезници пред камерите и обвинени в дълъг списък престъпления, не само не са осъдени и до ден днешен, а дори нещо повече: те осъдиха държавата.

При това и по трите дела обвиненията срещу България бяха практически почти идентични: нарушени човешки права, унижения при арестите, при това обилно заснети на клипче и разпространени от пресцентъра на МВР (практика, която съвсем ненапразно бе кръстена от репортерите по онова време "МВР Пикчърс представя"). И най-важното: заради нарушаване на презумпцията за невиновност от страна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който заливаше медиите с хвалби за "Октопода", с квалификации и прогнози за предварителни присъди за задържаните обвиняеми.

Сметката само от тези три дела е 109 700 евро: 80 000 ще вземат Дамбовците, 9000 евро – Алексей Петров, а 15 000 евро – Антон Петров-Хамстера. Но това са само трите последни дела, които се пишат "на сметката" на Цветанов към данъкоплатците. А тя вече надхвърля 200 000 евро, защото държавата вече бе осъдена да плати обезщетения за още три "мегадела" от негово време: заради показния арест на Борислав Гуцанов, който през 2010 г. беше председател на общинския съвет във Врана, заради бившия полицейски началник в Бяла Слатина Тони Костадинов – обвинен, че помагал на организираната престъпност, а и заради ареста на Даниел Славов (Дидо Дънката) от Варна по акция "Медузите". Във всичките тези случаи Цветанов и неговите медийни "присъди" срещу обвиняемите все бяха сочени от съда в Страсбург като недопустимо нарушение на презумпцията за невиновност.

На този фон адвокат Михаил Екимджиев, който представляваше част от всичките тези знакови обвиняеми, които сега съдят държавата в Страсбург, съвсем логично попита: "А защо и финансовият министър Владислав Горанов да не обмисли един регресен иск срещу Цветанов?".
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст