В името на инфлацията

Беноа Кьоре

Европейската централна банка би могла да брои по 1300 евро на всеки гражданин на еврозоната, ако не открие други начини за съживяване на инфлацията, обявиха на 31 март икономисти от "Нордеа банк". Това е алтернатива на т. нар. "хеликоптерни пари", отхвърлени като опция в средата на седмицата от члена на банковия изпълнителен борд Беноа Кьоре. Да припомним, че целта на екстравагантната стратегия, предложена през 1969-а от Нобеловия лауреат Милтън Фридман, е да вкара монетарните и фискалните политики и да предостави кеш на икономиката по възможно най-директния начин, заобикаляйки посредниците, включително и банките. Напоследък концепцията се прокарва активно в публичното пространство, успоредно с усилията на централните банки в световен мащаб да блокират дефлацията. И докато председателят на ЕЦБ Марио Драги намира идеята за "много интересна", шефът на германската "Бундесбанк" Йенс Вайдман предупреждава, че тя може "да пробие огромни дупки в балансите на централните банки". И да принуди данъкоплатците да платят сметката.

В най-пряката си версия въпросните "падащи от вертолет пари" включват директно финансиране от централните банки на правителствените програми за стимулиране на стопанството. ЕЦБ обаче няма право да осъществи този акт, защото той предполага подялба на риска с държавите.

По сметки на "Нордеа" ЕЦБ би могла да си позволи загуби в размер на 444 млрд. евро, или по 1300 евро на гражданин на блока. Изчисленията се базират на капитала, внесен от националните правителства в централните банки от еврорегиона, и на печалбите, които те генерират от активите си, например от златните резерви.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст