ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Магистратите няма да се проверяват от антикорупционното бюро

Парламент Меглена Кунева

Магистратите не се проверяват от антикорупционното бюро, според внесения в Народното събрание проект на антикорупционния закон, съобщи в Плевен Меглена Кунева и уточни, че магистратите ще се проверят от техния съдебен инспекторат, а от Бюрото само, ако този инспекторат е подал сигнал към него, предаде БТА.  "Направили сме така, че да е гарантирана независимостта на магистратите", подчерта Кунева. "Имаме нужда от повече отвореност, за да се повиши доверието в съдебната система", коментира тя.

Вицепремиерът посочи, че във внесения в НС редактиран проект за антикорупционния закон е запазена така наречената гражданска конфискация. Когато има разлика от това, което имаш и това, което доказваш, тя да се отнема в полза на държавата, но не на базата на присъда, поясни Кунева. Според нея законът е ефективен и е добра първа крачка. В проекта са отразени всички бележки след многобройни консултации и той по думите на вицепремиера сега е по-силен.

На журналистически въпрос Кунева отговори, че се стремят да излъчат един и единствен кандидат за президент – спокоен и разсъдлив, с опит, и че от ДБГ предлагат да има критерии на базата на които да бъдат оценявани кандидатурите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст