ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над Елин Пелин, Вазов и Вапцаров умуват кандидат-студентите в “Алма матер”

Изпит по литература СУ Климент Охридски

На днешния изпит по български и литература, кандидат-студентите в Софийския университет (СУ) се падна "Тегло и забрава в разказите на Елин Пелин". Темата бе избрана от бургазлийката Петя Петкова, малко преди 9:00 часа.

За втори вариант, по който да пишат кандидатите се падна съпоставяне на цитати от Иван Вазов и Никола Вапцаров. Цитатът от вазовото стихотворение "Паисий": "От днеска нататък българският род история има и става народ!", трябва да бъде съпоставен с "Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?" от "История" на поета Никола Вапцаров.

Изтеглена бе и контролна трета тема, служеща за доказателство за различие на вариантите.

Изпитът е с времетраене от 4 астрономически часа. Както всяка година, в двора на Алма матер, притеснени родители очакваха какви ще бъдат темите на изпита, по които техните деца ще пишат. На изпита са присъствали около хиляда кандидат-студента.

При успешно издържан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да учат в специалностите: Философия, Психология, Социология, Културология, Библиотечно-информационни науки, Педагогика, Социални дейности, Неформално образование, Българска филология, Славянска филология, Балканистика, Румънска филология, Арменистика и кавказология, Предучилищна и начална училищна педагогика, Социална педагогика, Специална педагогика, Логопедия, Физическо възпитание и спорт.

Днес предстои и изпит по география започва с начало 14:00 часа. На него кандидат-студентите ще трябва да отговорят на тест от 100 въпроса. Няколко часа след приключването му, отговорите ще бъдат публикувани на страницата на Софийския университет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст