Бокова отива на първо интервю за шеф на ООН

12.11.2013Първата жена Генерален директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова ще продължи да ръководи организацията и през следващите четири години. Това реши днес 12.11.2013 г. 37-а сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е кандидатът на България за поста генерален секретар на ООН, ще бъде изслушана от 18.00 ч. в централата на световната организация. Осем кандидати за поста, сред които и Бокова, ще участват в неформалните разговори, които започват днес и ще продължат до 14 април. 

"Смятам, че ще мога да изложа много от идеите, от опита, който имам, да споделя това, което мисля за ролята на ООН, за мултилатерализма на многостранната дипломация, това, което смятам, че е важно в работата на един генерален секретар. Надявам се, че ще мога със своето участие да убедя страните членки защо смятам, че мога да спечеля тези избори", коментира в ефира на националното радио Ирина Бокова. 

Неформалният диалог протича в двучасови сегменти с участието на всеки кандидат. Издигнатите ще имат възможност да направят встъпително слово, след което представители на страните членки ще им задават въпроси. На всеки въпрос кандидатите ще имат по две минути за отговор. Освен Бокова, през деня ще бъдат изслушани външният министър на Черна гора Игор Лукшич и бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

Изслушванията ще се излъчват на официалния сайт на ООН на всичките шест официални езика на организацията – английски, френски, руски, арабски, испански и китайски. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст