ЕК поиска от големите компании да разкриват какви данъци плащат

ек

Големите компании ще трябва публично да разкриват данъчна и финансова информация според предложения на Европейската комисия, които целят да предотвратят схемите за избягване на данъци.

Изпълнителният орган на ЕС предприе широка стратегия за борба със схемите за спестяване на дължими средства към европейските правителства след избухването на скандала LukLeaks през 2014 г., който разкри, че европейски правителства са сключвали двустранни споразумения с частни фирми, с които са им помагали да избягват данъци.

"В допълнение към другите предложения за въвеждане на информационен обмен между данъчните власти на държавите, настоящото предложение ще изисква от мултинационалните компании, опериращи в ЕС с глобален приход, надвишаващ 750 млн. евро на година да публикуват ключова информация за това къде осъществяват приходите си и къде в ЕС плащат данъци в страна по страна. Освен това компаниите ще трябва да публикуват обобщената сума на всички данъци, платени извън ЕС", пише Европейската комисия в съобщение до медиите.

"Чрез използване на сложни данъчни споразумения, някои мултинационални компании могат да плащат близо една трета по-малко данъци от компаниите, които работят само в една държава. Нашето законодателно предложение ще увеличи прозрачността и ще накара компаниите да бъдат по-отговорни", заяви европейският комисар за финансовите услуги Джонатан Хил.

По-рано изследване на Европейския парламент показа, че избягването на данъци от компаниите коства на европейските държави от 50 до 70 млрд. евро изгубени приходи годишно.

Комисията първоначално имаше намерение да наложи докладване държава по държава за дейностите на компаниите във всяка една от 28-те държави членки. Скандалът с досиетата от Панама обаче наложи да се направят промени в последния момент, според които ще се изисква самите корпорации да разкриват данъчна информация и в юрисдикциите, които се смятат за данъчни оазиси, въпреки че ЕС до момента не се е споразумял за единен списък с държави, които се смятат за такива.

Мярката ще обхване само фирмите, които имат годишен оборот, по-голям от 750 млн. евро и които оперират на територията на ЕС. Компаниите, които не са европейски, но имат филиали в блока също ще трябва да публикуват данни.

Преди да станат реалност, предложенията ще трябва да бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст